Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Laserbehandeling bij vaginale klachten werkt niet

01 februari 2022

Vrouwen kunnen tijdens en na de overgang klachten krijgen van de vagina, zoals droogheid en irritatie. Verschillende klinieken in binnen- en buitenland bieden voor deze klachten behandeling met een laser aan. Uit recent onderzoek blijkt dat die behandeling niet werkt.

Klinieken die laserbehandeling aanbieden voor vaginale klachten schrijven vaak dat de behandeling “vaginale verjonging” veroorzaakt. De onderzoeken waar dat uit zou blijken zijn echter van slechte kwaliteit. Australische onderzoekers hebben daarom een goed opgezet onderzoek uitgevoerd.

Zij verdeelden 85 vrouwen met vaginale klachten na de overgang over twee groepen. De ene groep vrouwen kreeg behandeling met een CO2-laser. De andere groep kreeg precies dezelfde behandeling, maar dan met een laser die uit stond. 12 maanden later bleken de vrouwen uit beide groepen evenveel verbetering van hun klachten te ervaren. De onderzoekers concluderen daarom dat behandeling met een CO2-laser bij vaginale klachten niet helpt.

Het onderzoek heeft in Nederlandse media weinig tot geen aandacht gekregen. Maar in het buitenland zijn al verschillende oproepen gedaan om laserbehandeling niet meer commercieel aan te bieden en alleen nog voor medisch onderzoek toe te passen.
Vrouwen met vaginale klachten kunnen mogelijke behandeling daarvan bespreken met hun huisarts.


Dit bericht is gebaseerd op een artikel uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dokter Media en het NTvG werken samen aan genuanceerde berichtgeving rond medisch onderzoek.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.