Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Optimisme over mannelijke pil na nieuw onderzoek”

25 maart 2018

RTL Nieuws schreef vorige week over een anticonceptiepil voor mannen. Aanleiding zijn recent gepresenteerde resultaten van een klein Amerikaans onderzoek.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Lees ook een vervolg op dit review: “Hoe is het nu met…?”


Wat is er op te maken uit de titel?

RTL Nieuws meldt dat “recent onderzoek de mogelijkheid voor mannen om een anticonceptiepil te slikken wat dichterbij lijkt te brengen“. Dit nieuwsbericht blijkt gebaseerd op een bericht in de Britse krant The Guardian en het Amerikaanse Time Magazine. Vervolgens schreef ook BNR Nieuwsradio “mannenpil stapje dichterbij” en kopte EenVandaag zelfs over de pil dat “hij bestaat en werkt”.
Komt er nu daadwerkelijk een anticonceptiepil voor mannen? En hoe ‘dichtbij’ is dat moment?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Tijdens een groot internationaal congres over hormoonziekten werden resultaten van een onderzoek naar een nog te ontwikkelen medicijn gepresenteerd. Het medicijn – met als naam DMAU – is een pil die door middel van het beïnvloeden van verschillende hormonen als testosteron, de aanmaak van sperma bij de man vermindert.

Amerikaanse onderzoekers hebben gedurende 28 dagen 100 mannen verschillende doseringen van dit medicijn gegeven. Een deel van deze mannen kreeg een placebo (zonder dat zij of de onderzoekers wisten wie er een placebo kreeg). De twee hoofddoelen van het onderzoek waren:

  1. om te kijken welke minimale dosis van het medicijn nodig is voor het ‘stilleggen’ van de aanmaak van sperma, en
  2. of dit toekomstige medicijn veilig is: wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld de functie van de lever en is er sprake van bepaalde (onverwachte) bijwerkingen?

De hoogste dosering bleek voldoende te zijn om de productie van sperma vrijwel te doen stoppen. Hierbij werden er behalve een gewichtstoename van 1,5-3,9 kg verder geen grote bijwerkingen waargenomen. Ook werd er nauwelijks verschil gevonden in ‘zin in seks’ tussen de placebogroep en de groep die daadwerkelijk het medicijn had gekregen.

Op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat het veilig is voor gezonde jonge mannen om gedurende een korte periode een hoge dosering van dit medicijn te gebruiken, en dat dit leidt tot het nagenoeg stilleggen van de spermaproductie.

Is dit echt iets nieuws?

Zoals RTL Nieuws ook al meldt wordt er “al tientallen jaren over gepraat”. Ondanks dat al in de jaren 20 van de vorige eeuw bekend was dat het gebruik van hormonen de aanmaak van sperma kan beïnvloeden, is het tot op heden echter nog niet gelukt een dergelijk medicijn te ontwikkelen. Wanneer een ‘mannenpil’ nu zou ‘bestaan en werken’, zou dat daarom zeker nieuws zijn.
De onderzoekers concluderen echter niet dat dit medicijn ook daadwerkelijk geschikt is als anticonceptiemiddel. Voordat een medicijn op de markt komt, doorloopt het meerdere ontwikkelingsfasen die vaak tientallen jaren in beslag nemen. Het huidige onderzoek is er een in de eerste fasen van zulk onderzoek. Ook is het belangrijk om te beseffen dat het doel van de anticonceptiepil – het woord zegt het letterlijk – is het voorkómen van zwanger worden. In hoeverre het gebruik van dit medicijn dit ook daadwerkelijk bewerkstelligt is met dit onderzoek niet te zeggen. Verder is het medicijn nu slechts 28 dagen gebruikt en is niet bekend wat de gevolgen van langdurig gebruik zijn.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat de mogelijkheid voor mannen om een anticonceptiepil te slikken dichterbij lijkt. Dit nieuws berust echter wel op onderzoek in de beginfase van de ontwikkeling van een mogelijk medicijn. Het medicijn deed inderdaad de spermaproductie dalen en had weinig noemenswaardige bijwerkingen, maar is nog niet op grote schaal en langere termijn getest. De introductie van een ‘mannenpil’ is daarmee nog niet aanstaande.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.