Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Onderzoek: ‘verband tussen de pil en depressie'”

09 oktober 2016

Vorige week schreven verschillende media over een mogelijk verband tussen de anticonceptiepil en depressie. De pil zou de kans op een depressie zelfs verhogen. De berichten volgen op uitkomsten van onderzoek door de universiteit van Kopenhagen.

Review door: redactie i.s.m. Gezondheid en Wetenschap
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Volgens Metronieuws wijst nieuw onderzoek uit dat er een verband is tussen de pil en depressie. Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen zouden hebben ontdekt dat vrouwen die de anticonceptiepil slikken, vaker antidepressiva gebruiken. Een vergelijkbaar nieuwsbericht in HP/De Tijd is getiteld: “De pil verhoogt de kans op een depressie.” Is depressie echt een gevolg van het slikken van de anticonceptiepil?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Deense onderzoekers wilden onderzoeken of vrouwen die een anticonceptiemiddel met hormonen (hormonale anticonceptie) gebruiken – zoals de anticonceptiepil of bijvoorbeeld het hormoonspiraaltje – vaker een depressie krijgen dan vrouwen die géén hormonale anticonceptie gebruiken. Zij volgden ruim 1 miljoen vrouwen tussen de 15 en 34 jaar oud gedurende 14 jaar. Vrouwen die al een depressie hadden doorgemaakt werden buiten het onderzoek gehouden.
De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die hormonale anticonceptie gebruikten inderdaad vaker een antidepressivum kregen voorgeschreven: als vrouwen de anticonceptiepil gebruikten ongeveer 30% vaker en bij het hormoonspiraaltje 40% vaker.
De onderzoekers concluderen dat er een verband lijkt te bestaan tussen hormonale anticonceptie en depressie, wat “de suggestie wekt dat depressie mogelijk een bijwerking is van hormonale anticonceptie”. Zij benadrukken dat met hun onderzoek niet kan worden aangetoond dat depressie een direct gevolg is van de hormonale anticonceptiemiddelen. Er zijn verschillende andere verklaringen denkbaar: misschien zijn vrouwen met depressie eerder geneigd om anticonceptie te gebruiken, hebben vrouwen met een seksuele relatie vaker depressies, of schrijven dokters die makkelijk anticonceptiva voorschrijven, ook makkelijk antidepressiva voor. Ook kan het zijn dat de antidepressiva werden voorgeschreven om een andere reden dan depressie.

Is dit echt iets nieuws?

Dat er een verband is tussen hormoongebruik en stemming, is zeker niet nieuw. “Depressieve stemming” en “stemmingswisselingen” worden duidelijk genoemd bij de bijwerkingen van verschillende anticonceptiepillen en het hormoonspiraaltje. Volgens de onderzoekers is echter meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te stellen dat het gebruik van hormonale anticonceptie direct leidt tot een grotere kans op depressie en het gebruik van antidepressiva. Wel maakt hun onderzoek (nogmaals) duidelijk dat artsen en patiënten aandacht moeten hebben voor deze mogelijke bijwerking.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Deense onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen het gebruik van hormonale anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, en het gebruiken van antidepressiva. Dit wekt de suggestie dat gebruik van hormonale anticonceptie de kans op een depressie vergroot. Of dit directe verband inderdaad bestaat, moet nog blijken uit verder onderzoek.
Stemmingswisselingen zijn overigens een bekende bijwerking van hormonale anticonceptiva. Het Deense onderzoek lijkt daarom vooral te benadrukken dat arts en patiënt aandacht moeten hebben voor het ontstaan van depressieve klachten tijdens het gebruik van hormonale anticonceptie.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.