Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Hond in huis verlaagt risico op astma”

08 november 2015

Op NU.nl en Gezondheidsnet was deze week te lezen dat blootstelling aan honden of boerderijdieren het risico op het ontwikkelen van astma verlaagt. De nieuwsberichten baseren zich op resultaten uit een Zweeds onderzoek.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Het is niet gelijk duidelijk wat er wordt bedoeld met de titel. Moet ik een hond in huis nemen om astma te voorkomen? Of heb ik door een hond in huis te nemen minder last van mijn astma? Uit het nieuwsbericht blijkt dat het lagere risico alleen geldt voor het ontwikkelen van astma (dus het voor het éérst krijgen van de ziekte). Voor mensen die al astma hebben geldt juist het tegenovergestelde: zij kunnen beter géén hond in huis nemen.

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht bespreekt resultaten van een Zweeds onderzoek. Voor dit onderzoek zijn gegevens verzameld van kinderen die tussen 2001 en 2010 in Zweden werden geboren. Hieruit bleek dat, wanneer je als kind in je allereerste levensjaar (dus tussen 0 en 1 jaar) vaak in contact bent met een hond (bijvoorbeeld wanneer je deze als huisdier hebt), de kans dat je op een leeftijd boven de 3 jaar astma ontwikkelt 15% lager is dan wanneer je geen huisdier hebt. Waarschijnlijk komt dit doordat het contact met de hond zorgt dat je afweersysteem zich iets anders ontwikkelt waardoor je op latere leeftijd een iets lagere kans hebt op het krijgen van astma.

Is dit echt iets nieuws?

Het is al vaker onderzocht of kinderen die vroeg worden blootgesteld aan huisdieren zoals honden, een kleinere kans hebben op het krijgen van astma. De resultaten van die onderzoeken spreken elkaar tegen: sommige onderzoekers vinden een kleinere kans, andere juist een grotere. De resultaten van dit Zweedse onderzoek waaruit dus een kleinere kans blijkt, zullen vooral aanleiding geven voor nieuw onderzoek om dit nog duidelijker te bewijzen.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Het nieuwsbericht zal in eerste instantie de aandacht trekken van mensen met astma, of van ouders met kinderen die astma hebben. Maar voor mensen met astma geldt dus juist dat je beter géén hond in huis kunt nemen. Voor het wel of niet krijgen van de ziekte astma blijkt het hebben van een hond als huisdier maar een klein verschil te maken: slechts 15%.
We maken dit getal iets concreter met het volgende rekenvoorbeeld:
Astma komt in Nederland voor bij ongeveer 1 op de 30 kinderen. Dat betekent grofweg dat van de 200 kinderen er 7 astma zullen krijgen. Uit dit onderzoek blijkt nu dat het houden van een hond als huisdier het risico op het krijgen van astma met 15% verlaagt. Dit betekent dat wanneer alle ouders van deze 200 kinderen al vanaf hun geboorte een hond in huis nemen, er uiteindelijk niet 7, maar 6 kinderen astma krijgen. Of anders gezegd: om bij één kind de ziekte astma te voorkomen, moeten 200 gezinnen een hond in huis nemen.
Er lijkt dus een relatie te bestaan tussen het houden van een hond als huisdier en de kans op het krijgen van astma. Maar hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk. Voor onderzoekers zijn deze resultaten interessant voor verder onderzoek. Maar voor ouders met kinderen lijkt het nog geen reden om een hond in huis te nemen. En nogmaals: voor kinderen die al astma hebben is het juist beter om géén hond als huisdier te houden.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.