Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Krijgen kinderen astma van koken op gas?

13 januari 2023

Een nieuw onderzoeksrapport brengt het  verband tussen koken op gas en astma bij kinderen onder de aandacht. Bij koken op gas komen schadelijke stoffen vrij zoals stikstofdioxide (NO2), koolstofmonoxide (MO) en fijnstof. Het risico op schade door deze stoffen kun je beperken door goed te ventileren, bijvoorbeeld met een afzuigkap.

Er komt steeds meer aandacht voor luchtverontreiniging en de gevolgen daarvan.  Sigarettenrook, maar ook wonen in de buurt van een snelweg of industrieterrein zijn bijvoorbeeld bekende risicofactoren voor luchtwegklachten of astma. Bij koken op gas komen vergelijkbare schadelijke stoffen vrij. Ook het verband tussen koken op gas en astma bij kinderen is inmiddels bekend.

Een nieuw Europees onderzoeksrapport heeft de vele onderzoeken over astma bij kinderen en koken op gas nu samengevoegd. Hieruit blijkt dat zo’n 13% van de gevallen van astma bij kinderen veroorzaakt zou worden door koken op gas. In Nederland koken relatief veel huishoudens op gas en gaat het om ongeveer 70.000 kinderen die daardoor astma zouden hebben gekregen. Goede ventilatie zoals met een afzuigkap vermindert de blootstelling aan deze stoffen, maar kan het risico van stofdeeltjes niet helemaal wegnemen.

Een nuance hierbij is dat het ontstaan van astma nog niet helemaal duidelijk is. Het lijkt een samenspel van een onderliggende gevoeligheid en uitlokkende prikkels. Luchtvervuiling, ook zoals die vrijkomt bij koken op een gasfornuis, is een van deze prikkels. Het is echter niet helemaal zeker of astma ontstáát door luchtvervuiling, of dat het een van meerdere prikkels is waardoor de klachten kunnen optreden.

In het onderzoeksrapport wordt opgeroepen te stoppen met koken op gas: dat heeft een positief effect op het milieu, maar vermindert ook het risico op gezondheidsproblemen. Hoewel het rapport geen nieuwe informatie brengt, wijst het wel terecht op het belang om risico’s voor milieu en gezondheid niet als twee losse dingen te zien, maar als iets wat vaak samen gaat.

Lees voor meer informatie ook het uitgebreide bericht van onze collega’s van Gezondheid en Wetenschap.


Een bericht door: de redactie i.s.m. Gezondheid en Wetenschap
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.