Een kijkonderzoek of medicatie is bij maagklachten vaak niet nodig
Maagklachten komen vaak voor. Ze zijn meestal onschuldig en gaan vaak vanzelf weer over. Toch wordt er regelmatig verder onderzoek gedaan of medicatie voorgeschreven. Dat is belastend voor de patiënt en voor de zorg. Het is daarom belangrijk om onnodige zorg bij maagklachten te verminderen.
Veel mensen hebben maagklachten, zoals zuurbranden of pijn boven in de buik. De oorzaak van maagklachten is niet altijd duidelijk, maar regelmatig spelen roken, stress, overgewicht of ongezond eten een rol. In de meeste gevallen zijn maagklachten vervelend, maar onschuldig. Ze gaan ook vaak vanzelf weer over. Slechts bij een klein deel van de mensen met maagklachten is verder onderzoek of behandeling met medicijnen nodig.
Toch blijkt dat er nog vaak onnodig medicijnen worden voorgeschreven, of een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) wordt verricht. Zeker bij mensen jonger dan 60 jaar blijkt dat in de meeste gevallen overbodig. Die onnodige behandelingen zijn belastend en soms zelfs schadelijk voor de patiënt, en ze maken de zorg onnodig duur.
Daarom zijn er initiatieven gestart om onnodige onderzoeken en behandelingen van maagklachten te verminderen. Zo heeft het Zorginstituut een plan voor ‘zinnige zorg bij mensen met maagklachten’ gemaakt. Daar staan adviezen in om:
- Kijkonderzoeken van de maag te verminderen
- Vaker onderzoek te doen naar de maagbacterie, voorafgaand aan een kijkonderzoek
- Alleen maagzuurremmers voor te schrijven als dat écht nodig is
Ook is het programma Doen of laten? een landelijke campagne begonnen om gepaste inzet van zorg bij maagklachten te verbeteren. Doen of laten? heeft samen met website Thuisarts.nl een keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp geeft mensen met maagklachten informatie en adviezen. Daarnaast heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap een e-learning ontwikkeld voor huisartsen.
Het doel van deze initiatieven is dat er minder onnodige zorg wordt verleend, waardoor patiënten minder vaak worden blootgesteld aan risico’s van onderzoeken en behandelingen die ze niet nodig hebben. Zo blijft de zorg zinnig en betaalbaar.
Dit bericht is gebaseerd op een landelijke campagne van het programma Doen of laten?, onderzoek door het Zorginstituut en artikelen uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dokter Media en het NTvG werken samen aan genuanceerde berichtgeving rond medisch onderzoek.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.