Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Chocolade beste medicijn tegen hoesten”

17 januari 2016

In De Telegraaf stond vorige week een nieuwsbericht waarin chocolade werd genoemd als beste medicijn tegen hoesten. Het bericht baseert zich op nog niet gepubliceerd onderzoek en uitspraken van een Britse professor.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Lees ook een vervolg op dit review: “Hoe is het nu met….?”


Wat is er op te maken uit de titel?

Chocolade zou volgens de titel het beste medicijn tegen hoesten zijn. Volgens de inleiding van het nieuwsbericht kun je zelfs “hoestdrankjes vergeten”. De Britse professor en hoestexpert Alyn Morice meldt dat chocolade “het enige medicijn is dat écht werkt bij een vervelende hoestbui”.

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht is gebaseerd op een bericht en interview in de Engelse Daily Mail. Hierin wordt door Morice gesproken over resultaten uit een studie die “binnen 12 maanden gepubliceerd gaan worden”. Uit deze zogeheten ROCOCO-studie onder 163 patiënten zou blijken dat een nieuw medicijn dat cacao bevat beter is dan ‘gewone’ hoestdrank. De patiënten die dit nieuwe medicijn Unicough kregen, zouden binnen twee dagen minder klachten hebben. Hoe dit onderzoek precies is opgezet en wat de precieze resultaten zijn, is op dit moment niet openbaar.
Wel is op een website van een Engelse zorggroep te lezen dat rokers en patiënten met astma of COPD niet aan het onderzoek mee mochten doen. Overigens is dit wel een belangrijk deel van de patiënten die last hebben van hoesten.
Opmerkelijk is ook dat Morice in het nieuwsbericht betoogt dat er maar één vorm van hoesten is. Het medicijn Unicough pretendeert echter te helpen tegen vele verschillende vormen van hoesten. Of het onderzoeksartikel hier verder op in zal gaan wordt niet duidelijk.

Is dit echt iets nieuws?

Chocolade wordt vaker als remedie tegen hoesten genoemd, zoals in 2012 door dezelfde Morice in een vergelijkbaar artikel op NU.nl. Chocolade en cacao bevatten de stof theobromine. Volgens een onderzoek uit 2004 bij cavia’s zou theobromine activiteit van bepaalde zenuwen onderdrukken, waardoor de hoestprikkel wordt gedempt. In ditzelfde onderzoek werden vergelijkbare resultaten bij tien gezonde mensen beschreven. Echter, géén van deze mensen hadden ook daadwerkelijk hoestklachten.
Het zou daarom groot nieuws zijn als nu echt is aangetoond dat chocolade ‘het beste medicijn’ tegen hoesten is.
Dat de opzet en resultaten van het huidige onderzoek nog niet openbaar zijn, betekent doorgaans dat er nog geen tweede, objectieve beoordeling heeft plaatsgevonden. Het is daarom opmerkelijk dat er nu al zulke stellige uitspraken worden gedaan over de werkzaamheid van het middel.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Chocolade is zoals eerder beschreven vaker onderzocht op werkzaamheid tegen hoesten. Tot nu toe is nog onvoldoende sterk bewijs gevonden om chocola daadwerkelijk als medicijn tegen hoesten voor te schrijven.
Volgens de Engelse professor Alyn Morice kunnen we “binnen 12 maanden, in een tijdschrift” de resultaten tegemoet zien van een onderzoek dat de werkzaamheid van een op chocola-gebaseerd medicijn bewijst. Tot die tijd moeten we de professor op zijn woord geloven.

Categorieën:

Tags:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.