Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Chocolade is echt gezond, zeker tijdens de wintermaanden”

07 oktober 2018

Algemeen Dagblad schreef vorige week dat “chocolade uitstekend werkt tegen de winterblues”. Het nieuwsbericht lijkt gebaseerd op resultaten en uitspraken van Duitse onderzoekers.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Behalve dat chocolade “gezond” is vermeldt de inleiding van het nieuwsbericht in Algemeen Dagblad ook dat “chocolade gelukkig maakt” en dit nu “door de wetenschap wordt bevestigd”.
Is dit daadwerkelijk de boodschap van wetenschappers? En heeft dit gevolgen voor het voedingsadvies met betrekking tot chocolade?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht citeert een aantal quotes van Duitse onderzoekers over chocolade en vitamine D en stelt dat zij “ontdekt hebben dat cacaobonen, cacaoboter, cacaopoeder en pure chocolade een bron van vitamine D2 zijn”. In het nieuwsbericht wordt verder niet duidelijk wat voor onderzoek er verricht is, wat het doel van dit onderzoek was en welke functie vitamine D dan precies heeft.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium in het lichaam. De belangrijkste bron van Vitamine D is zonlicht, omdat het lichaam vitamine D dan zelf kan aanmaken. Een andere bron is bepaalde (dierlijke) voeding zoals vette vis en eieren.

Er zijn verschillende vormen van vitamine D, waaronder vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D3 is de vorm van vitamine D die in het lichaam wordt aangemaakt. Vitamine D2 kan niet door het lichaam worden geproduceerd, maar kan worden gemaakt uit plantaardige voeding en schimmels. Zowel vitamine D2 als vitamine D3 worden in het lichaam uiteindelijk omgezet tot hetzelfde hormoon dat vervolgens weer bij een groot aantal functies in het lichaam betrokken is, zoals botopbouw en groei. Echter kan vooral vitamine D3 gemakkelijk door het lichamelijk worden opgenomen en verwerkt.

Het nieuwsbericht is waarschijnlijk gebaseerd op een publicatie van Duitse onderzoekers. Zij hebben onderzocht of gefermenteerde cacaobonen door het drogen in zonlicht vitamine D2 gaan bevatten. Hiertoe verzamelden de onderzoekers verschillende cacaoproducten afkomstig uit verschillende gebieden. Vervolgens werd met behulp van een zogeheten ‘massaspectrometer’ de hoeveelheid vitamine D2 en D3 gemeten. Cacaoboter bleek van alle cacaoproducten de grootste hoeveelheid vitamine D2 te bevatten. Geen van de producten bevatte vitamine D3. Van verschillende soorten chocolades bevatte donkere chocolade de grootste hoeveelheid vitamine D2, tot maximaal ongeveer 5,5 microgram per 100 gram. De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat cacao en chocolade “duidelijk” vitamine D bevatten. Zij stellen daarom dat hier voortaan rekening mee moet worden gehouden bij het bepalen van voedingswaardes van het dieet van mensen. In een persbericht benadrukken zij dat hun bevindingen géén aanleiding geven tot het eten van chocolade om voldoende vitamine D binnen te krijgen: “dan zou je enorme hoeveelheden chocolade moeten eten .. dat zou enorm ongezond zijn..”.

Volgens het Voedingscentrum is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D 10 tot 20 microgram. Als je eet volgens de Schijf van Vijf en dagelijks voldoende zonlicht krijgt, dan krijg je voldoende vitamine D binnen. Als het toch nodig is om extra vitamine D te slikken, dan adviseert het Voedingscentrum supplementen bij voorkeur met vitamine D3. Het Voedingscentrum doet geen uitspraken over minimale hoeveelheden van vitamine D2. Het is in ieder geval onwaarschijnlijk dat chocolade wordt geadviseerd als bron van vitamine D.

Is dit echt iets nieuws?

Het zou natuurlijk voor veel mensen mooi nieuws zijn als chocolade daadwerkelijk als voedingssupplement gebruikt kan worden. Maar omdat dit niet hetgeen is dat de onderzoekers hebben onderzocht, kan dit niet zo worden gesteld. De onderzoekers hebben namelijk niet gekeken naar het gebruik van cacaoproducten door mensen en wat dit voor gevolgen heeft op de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Het onderzoek is daarom geen reden om te suggereren dat chocolade – al dan niet tijdens de wintermaanden – gezond is.

Overigens verscheen er in 1935 al een onderzoek waaruit bleek dat gefermenteerde cacaobonen vitamine D kunnen bevatten. Desondanks lijkt het huidige onderzoek voor het eerst vast te stellen hoeveel vitamine D precies in verschillende cacaoproducten voorkomt.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Het nieuwsbericht in Algemeen Dagblad dat meldt dat chocolade gezond is, lijkt gebaseerd op een onderzoek naar de hoeveelheid vitamine D in bepaalde cacaoproducten, waaronder chocolade. In dit onderzoek is niet gekeken of deze producten ook daadwerkelijk als voedingssupplement gebruikt kunnen worden. De onderzoekers stellen daarom zelf al dat hun bevindingen vooral van belang zijn voor het aanpassen van beschreven voedingswaardes, zij adviseren nadrukkelijk niet om chocolade te gebruiken als bron van vitamine D.
De uitspraken dat chocolade “gezond” is en “gelukkig maakt” zijn met dit onderzoek daarom niet aangetoond. Dat laat overigens onverlet dat mensen, zolang maar met mate, af en toe best chocolade kunnen eten. Het beetje vitamine D dat daar dan mogelijk in zit is dan mooi meegenomen.

Categorieën:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.