Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Hoe is het nu met…. chocolade als “beste medicijn tegen hoesten”?

05 december 2016

Dokter Media blikt in december terug op enkele onderwerpen die dit jaar in onze reviews zijn verschenen. Heeft die “doorbraak” zijn belofte al waar gemaakt? Is het “nieuwe medicijn” inmiddels in gebruik genomen? En waarom horen we niks meer van die “veelbelovende test”?

Dokter Media zoekt het uit en geeft wekelijks antwoord op de vraag: “Hoe is het nu met….?”


Hoe is het nu met…. chocolade als “beste medicijn tegen hoesten”?

Aan het begin van 2016 schreef Dokter Media een review naar aanleiding van een nieuwsbericht getiteld “Chocolade beste medicijn tegen hoesten”. Deze stelling bleek te berusten op voorbarige uitspraken van een Engelse professor. Hij verklaarde daarbij dat de bijbehorende onderzoeksresultaten “binnen 12 maanden gepubliceerd” gingen worden.

En…. wat blijkt?

In maart 2016 kondigde diezelfde professor Morice aan dat een samenvatting van de onderzoeksresultaten waren aangeboden voor publicatie tijdens een Europees congres over longziekten. Dit verzoek lijkt echter niet geaccepteerd, want het onderzoek is hier niet terug te vinden.
Uiteindelijk lijkt het toch gelukt een samenvatting van het onderzoek te publiceren, tijdens een Engels wintercongres volgende week. Ook in het bijbehorende wetenschappelijk tijdschrift is een samenvatting terug te vinden. Uit deze samenvatting blijkt dat het medicijn (‘Unicough‘) na 2-4 dagen behandeling beter werkte dan een ander anti-hoestmiddel. Uit de beknopte beschrijving is verder niet veel op te maken, behalve dat het medicijn voor het onderzoek dus alléén vergeleken is met één ander middel
.

Dus…. nu?

Een anti-hoestmedicijn, bestaande uit drie actieve bestanddelen omgeven door een laagje chocola, lijkt na een paar dagen beter te werken dan één bepaald ander anti-hoestmiddel. Op basis hiervan stelde een Engelse professor eerder dit jaar dat chocolade “het enige medicijn is dat écht werkt bij een vervelende hoestbui”.
De beloofde publicatie van de onderzoeksresultaten beperkt zich vooralsnog helaas tot een korte samenvatting. Daaruit lijkt wel al voldoende op te maken dat dit onderzoek geen bewijs gaat leveren voor het adviseren van chocolade als anti-hoestmiddel.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.