Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is het EBV-virus de oorzaak van MS?

05 april 2022

Er bestaat al jaren een vermoeden dat het Epstein-Barr-virus (EBV) een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte multiple sclerose (MS). Begin dit jaar bevestigde een groot Amerikaans onderzoek dat vermoeden weer eens: van 801 onderzochte MS-patiënten bleken er 800 het EBV-virus bij zich te dragen. Dat betekent echter niet direct dat het EBV-virus ‘dus’ dé oorzaak is van MS, of dat genezing van de ziekte dichtbij komt.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

Trouw suggereert dat genezing van MS misschien dichterbij komt “nu we weten dat een virus MS veroorzaakt”.
Wat is er precies bekend over dit virus en de relatie met MS? En zou behandeling of bijvoorbeeld vaccinatie tegen het virus dan MS kunnen voorkomen?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Onderzoekers hebben de gegevens bekeken van 10 miljoen jonge Amerikaanse militairen. 955 van hen kregen de ziekte MS. Bij 801 van deze 955 patiënten kon bepaald worden of zij besmetting met het EBV-virus hadden doorgemaakt. Dat bleek bij 800 van de 801 het geval. Daarmee is het wat de onderzoekers betreft zeker dat besmetting met het EBV-virus noodzakelijk is om de ziekte MS te krijgen.

Besmetting met het EBV-virus leidt echter lang niet altijd tot de ziekte MS. Bijna iedereen komt vroeg of laat in aanraking met het virus: op de leeftijd van 5 jaar al zo’n 50% van alle kinderen, en op volwassen leeftijd is bij 95% van de mensen een doorgemaakte besmetting aantoonbaar. Besmetting gaat meestal ongemerkt voorbij. In sommige gevallen zorgt het EBV-virus voor de ziekte van Pfeiffer.

Het EBV-virus lijkt dus echter ook een rol te spelen bij het ontstaan van MS. Dat zou ook blijken uit het succes van behandelingen die zogeheten B-cellen bestrijden. Het EBV-virus houdt zich namelijk na besmetting schuil in deze B-cellen.

Is dit echt iets nieuws?

Al ruim 20 jaar geleden werd beschreven dat het EBV-virus een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van MS. Sindsdien hebben vele onderzoeken dat vermoeden versterkt. Nederlandse neurologen blijken dan ook niet erg verrast door de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek. Maar hoe de relatie tussen EBV en MS precies werkt, blijft onduidelijk.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Vrijwel iedereen maakt in het leven een besmetting met het EBV-virus door. Maar verreweg de meeste mensen krijgen géén MS. Waarom krijgen alleen bepaalde mensen die ziekte dan wel? En kan behandeling gericht op het EBV-virus, of misschien vaccinatie ertegen, helpen om MS te bestrijden? Naar deze vragen zal veel onderzoek worden gedaan, maar voorlopig blijven ze helaas nog onbeantwoord. Het is daarom nog te vroeg om te bepalen of de genezing van MS dichterbij komt.

Ondertussen worden overigens ook andere MS-behandelingen onderzocht, zoals stamceltherapie.
MS-patiënten die vragen hebben over (nieuwe) behandelingen kunnen dat het beste bespreken met hun neuroloog.

Categorieën:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.