“Bestaand geneesmiddel kan groot deel van hoge bloeddruk-patiënten helpen”
Een van de oorzaken van hoge bloeddruk is “na decennia van symptoombestrijding” ontdekt, aldus De Telegraaf. De krant baseert zich daarbij op een persbericht van de Universiteit Maastricht. Het eiwit waar onderzoekers zich op hebben gericht blijkt echter minder nieuw dan wordt gesuggereerd. Belangrijker lijkt de ontdekking dat een al bestaand medicijn goed tegen deze oorzaak van hoge bloeddruk zou kunnen werken. Maar dat blijft door de geheimzinnigheid van de onderzoekers vooralsnog gissen: die verwachten pas “eind 2022 positieve resultaten te kunnen brengen”. Arts en patiënt lijken daarom tot die tijd nog weinig op te schieten met de berichtgeving.
Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Wat suggereert de kop?
Het lijkt alsof een medicijn dat al verkrijgbaar is een belangrijke rol kan gaan spelen bij de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk. Wat is dit precies voor ‘bestaand medicijn’ en kan dit dan ook nu direct worden gebruikt?
Naar aanleiding van hetzelfde Maastrichtse persbericht verschenen in Algemeen Dagblad en bij RTL Nieuws nieuwsberichten over een “belangrijke ontdekking” waar deze bloeddrukbehandeling op gebaseerd zou zijn. Wat hebben de onderzoekers precies ontdekt?
Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?
Een te hoge bloeddruk (hypertensie) is een te hoge druk in de bloedvaten en vergroot het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. De meest voorkomende vorm van hoge bloeddruk is essentiële hypertensie (ook wel primaire hypertensie genoemd). Hiervan is de oorzaak op dit moment niet duidelijk. De behandeling van een te hoge bloeddruk bestaat uit het volgen van leefstijladviezen en vaak ook het gebruik van medicijnen.
Onder leiding van een hoogleraar van de Universiteit Maastricht hebben onderzoekers een bepaald type eiwit (Nox5), dat zich aan de binnenkant van de wand van bloedvaten bevindt, nader onderzocht. Bij een groep patiënten met een te hoge bloeddruk ontdekten de onderzoekers hogere concentraties van Nox5, waardoor zij vermoedden dat dit een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van de hoge bloeddruk.
Muizen hebben normaal gesproken geen Nox5 aan de binnenkant van hun bloedvaten, maar de onderzoekers wisten muizen zodanig te modificeren dat het bij hen – net als bij mensen – ook in de bloedvaten kwam. Vervolgens zagen de onderzoekers dat deze muizen op hogere leeftijd een steeds hogere bloeddruk ontwikkelden.
Op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat het Nox5-eiwit een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van hoge bloeddruk op hogere leeftijd speelt en dat medicatie die van invloed is op dit eiwit onderdeel van de behandeling zou kunnen worden.
Is dit echt iets nieuws?
De mogelijke rol van Nox5 bij het ontstaan van hoge bloeddruk wordt al veel langer vermoed (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier). Het huidige onderzoek sterkt die vermoedens nu vooral door de bevinding bij de gemodificeerde muizen, wat erop wijst dat Nox5 de directe oorzaak van de hoge bloeddruk is (causaliteit). Maar de onderzoekers schrijven zelf dat er nog groter vervolgonderzoek nodig is om hun resultaten bevestigen, bijvoorbeeld door beter rekening te houden met de mogelijke invloed van factoren die de bloeddruk verhogen zoals roken, bepaalde ziekten en het gebruik van medicijnen.
De onderzoekers hebben bovendien een ander vervolgonderzoek op het oog, waarbij zij willen kijken of patiënten baat hebben bij medicijnen die van invloed zijn op het Nox5-eiwit: “Het vermoeden is dat dit bij een kwart van alle patiënten met een hoge bloeddruk leidt tot minder hartinfarcten, beroertes of hartfalen en dus ook minder sterfte”, aldus de hoogleraar. Dat onderzoek moet echter nog van start gaan: “Op dit moment wachten we op de definitieve financiering”.
Het is daarom te vroeg om al te stellen dat er “nóg meer goed nieuws” is en dat “bestaande geneesmiddelen kunnen worden ingezet voor de behandeling van hoge bloeddruk”, ook al zegt een onderzoeker dat “bijna 100% zeker” te weten. Er wordt nergens benoemd over welke bestaande medicijnen het precies gaat, omdat de onderzoekers daar nu patenten op hebben aangevraagd.
Wat kunnen we hier nu concreet mee?
Met het gepubliceerde onderzoek lijkt een belangrijke stap gezet naar het begrijpen van het ontstaan van hoge bloeddruk. En als de beschreven vermoedens kloppen, zou het – zoals De Telegraaf schrijft – niet ondenkbaar zijn dat een groot deel van de patiënten met een te hoge bloeddruk baat kan hebben bij een gerichte behandeling. Maar of dat inderdaad zo is zal helaas nog moeten blijken: de onderzoekers verwachten pas eind 2022 nieuwe onderzoeksresultaten te kunnen delen. Voorlopig zal er daarom onduidelijkheid blijven, en zal de behandeling van patiënten met een te hoge bloeddruk door deze “ontdekkingen” niet veranderen.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.