Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Miljoen euro voor veelbelovend poeponderzoek tegen diabetes”

24 oktober 2020

Via verschillende media verscheen het bericht dat er een beurs van een miljoen euro naar het Amsterdam UMC is gegaan, voor ons onderzoek tegen diabetes. In deze berichten wordt geconcludeerd dat dit onderzoek mogelijk kan leiden tot een nieuwe behandeling, en zelfs genezing of omkering van diabetes type 1. Deze twee laatste conclusies zijn voorbarig. Als het onderzoek gaat aantonen dat feces(poep)transplantatie de functie van de alvleesklier verbetert of achteruitgang ervan weet te voorkomen, zou dit kunnen leiden tot minder insulinegebruik door patiënten met diabetes type 1. Patiënten zullen echter altijd nog van een bepaalde vorm van insulinetherapie afhankelijk blijven.

Binnenkort worden de resultaten van ons eerste oriënterende onderzoek (een zogenaamde pilotstudie) naar de effecten van fecestransplantatie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gut. Dit is het eerste onderzoek ooit dat een vertraging in de achteruitgang van de alvleesklierfunctie laat zien bij patiënten met diabetes type 1 die een fecestransplantatie ondergingen. Ondanks dat dit een veelbelovend resultaat is, zijn er nog veel vragen. Zo zagen we dat een transplantatie van eigen feces beter werkte dan wanneer feces van een donor werd gebruikt. Dit suggereert dat de kenmerken van de donor belangrijk zijn voor de uitkomst van de fecestransplantatie. Wat die kenmerken zijn en wat in de feces precies de belangrijke bacteriën of andere organismen zijn die voor een geslaagde behandeling zorgen, is nog onbekend.

Hoewel er reden is tot optimisme, zijn er nog een heleboel variabelen onbekend en daardoor is behandeling op grote schaal van patiënten met diabetes type 1 met fecestransplantatie op dit moment nog niet mogelijk. Daarom starten we binnenkort met een groter onderzoek naar fecestransplantatie bij patiënten met diabetes type 1. Het blijft daarbij van belang te benadrukken dat onze hoop is dat patiënten baat bij de behandeling hebben, maar dat de verwachting nog niet is dat die de ziekte geheel zal genezen.


Geschreven door: Coco Fuhri Snethlage en Nordin Hanssen, onderzoekers Amsterdam UMC die bij het beschreven onderzoek zijn betrokken
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: nog niet beschikbaar

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.