Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Aangepaste eettijden kunnen misschien een beetje helpen bij diabetes type 2

10 augustus 2022

Algemeen Dagblad schrijft over een gunstige invloed van eten gedurende een beperkte tijd per dag voor mensen met diabetes type 2. In een klein en kortdurend onderzoek bleek het dieet voor daling van bloedsuikerspiegels en gewicht te zorgen. Er werd echter geen effect gezien op de insulinegevoeligheid. Hiermee lijkt het dieet geen nieuwe behandeling voor diabetes type 2, maar kan het misschien helpen om een gezonder gewicht te bereiken. Door de kleine opzet van het onderzoek kunnen er hoe dan ook weinig concrete adviezen uit volgen.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

Volgens Algemeen Dagblad hebben mensen met suikerziekte mogelijk baat bij ‘maximaal 10 uur per dag eten’. Hoe werkt dit precies? En betekent dit dat bloedsuikerverlagende medicatie niet meer nodig is?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben onderzoek gedaan naar de invloed van Time-restricted Eating (TRE) – een vorm van intermittent fasting of periodiek vasten – op de bloedsuikerspiegels van mensen met diabetes type 2. Veertien volwassenen tussen de 50 en 75 jaar oud, met overgewicht (BMI >25) en diabetes type 2 werden verdeeld over twee groepen. Groep 1 werd gedurende drie weken gevolgd terwijl zij hun gebruikelijke dieet namen gedurende maximaal 10 uur per dag, tot uiterlijk 18:00 uur. Na 18:00 mochten zij niet meer eten en alleen nog water, koffie of thee zonder suiker drinken. Groep 2 at in dezelfde periode zoals normaal. Na een tussenpoze van 4 weken werden de groepen omgedraaid. Wat opviel is dat proefpersonen tijdens het periodiek vasten gemiddeld meer gewicht verloren dan in de controletijd. Ook de bloedsuikers waren gemiddeld lager, maar een verschil in insulinegevoeligheid (het belangrijkste probleem bij diabetes type 2) werd niet gezien. Ook waren er geen verschillen in lever- en nierfunctie. De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat deze manier van periodiek vasten haalbaar, effectief en veilig is om bloedsuikers te verlagen bij patiënten met diabetes type 2, maar dat het niet de gehoopte voordelen geeft voor belangrijke orgaanfuncties.

Is dit echt iets nieuws?

Periodiek vasten is momenteel een populaire dieetvorm. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de vermeende gezondheidswinst bij verschillende ziektes (zie bijvoorbeeld ook ons eerdere review over periodiek vasten en MS). Hieruit blijkt een voorzichtig positief effect op onder andere bloedsuikers. Het Diabetes Fonds zegt hier echter over dat dit effect meest waarschijnlijk komt door het gewichtsverlies en niet door de manier van eten.

Dat minder eten en gewichtsverlies leiden tot lagere bloedsuikers is natuurlijk geen nieuws. Bovendien is een dieet zoals in het bovenstaande onderzoek beschreven, mogelijk moeilijk vol te houden op de langere termijn. Met name niet eten na 18:00 uur kan een uitdaging worden, zowel op praktisch als sociaal vlak. En dat is gelijk ook het belangrijkste probleem bij vrijwel alle diëten: op korte termijn geven ze soms wat voordeel, maar op langere termijn blijken ze vaak moeilijk vol te houden en komen mensen na het afvallen weer aan in gewicht.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Periodiek vasten lijkt met name een manier om gewicht te verliezen, zolang je het dieet volhoudt. Dit kan een positief effect hebben op allerlei lichaamsfuncties en ziekten zoals diabetes type 2, maar dat is meestal slechts van korte duur. Duidelijke positieve effecten van vasten op langere termijn zijn er nog niet. Een risico van langdurig (periodiek) vasten is dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooralsnog heeft periodiek vasten nog geen rol bij de behandeling van diabetes type 2. Patiënten die een dieet overwegen kunnen dat het beste vooraf bespreken met hun arts.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.