Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Grote doorbraak in afslankmedicijn tegen obesitas: ‘Niet zoveelste wondermiddel bij afvallen, maar echt effectief'”

18 februari 2021

Media als NPO Radio 1 en Het Parool berichtten onlangs over het medicijn semaglutide, dat overgewicht kan behandelen. Dat zou “een spectaculair middel” zijn en een “grote doorbraak” betekenen. Maar om verschillende redenen betekent het nieuws nog niet dat mensen met overgewicht dit medicijn nu direct kunnen gaan gebruiken.
Semaglutide kan helpen bij de regulatie van het bloedsuikergehalte en wordt daarom soms voorgeschreven aan mensen met suikerziekte (diabetes). Het medicijn kan echter ook het hongergevoel onderdrukken. Onderzoekers hebben daarom gekeken of semaglutide, in aanvulling op leefstijladviezen, kan helpen om overgewicht te behandelen. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat deelnemers die semaglutide gebruikten (1x per week 1 injectie) meer gewicht verloren dan deelnemers die alleen leefstijladviezen kregen. Maar belangrijke kanttekeningen zijn onder meer dat mensen met diabetes niet aan het onderzoek mee mochten doen en dat de deelnemers maar iets meer dan een jaar werden gevolgd, wat te kort is om te beoordelen of het gewichtsverlies blijvend is. Ook hadden deelnemers last van bijwerkingen zoals maag-darmklachten. Tot slot werd het onderzoek gefinancierd door de fabrikant van semaglutide.

Het onderzoek lijkt daarom hooguit een eerste stap richting een mogelijke nieuwe behandeling van (ernstig) overgewicht. Bovendien zijn er ook nog praktische bezwaren: semaglutide mag in Europa nog niet voor overgewicht worden voorgeschreven, en zelfs als het daar wel voor wordt goedgekeurd is het nog de vraag of het door de zorgverzekeraar vergoed zal worden. Voorlopig is semaglutide daarom voor mensen met overgewicht nog niet de spectaculaire doorbraak die in de media wordt verkondigd.

Meer informatie bij dit nieuws vind je ook in dit bericht van onze collega’s van Gezondheid en Wetenschap.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.