Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Kan een echo de mammografie vervangen?

07 april 2023

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat vrouwen die een knobbel voelen in hun borst, ook eerst een echo kunnen krijgen in plaats van een mammografie. Een echo is minder pijnlijk en kan vrijwel net zo goed beoordelen of er borstkanker is. Dit geldt niet voor het bevolkingsonderzoek: daar is nog steeds een mammografie nodig.

Een knobbel in een borst is vaak onschuldig, maar kan ook wijzen op borstkanker. Daarom wordt meestal extra onderzoek verricht. De eerste stap in dat onderzoek is momenteel een mammografie: een soort scan van de borst waarbij de borst wordt platgedrukt. Dat onderzoek wordt vaak als pijnlijk of onprettig ervaren.

Nederlandse onderzoekers hebben nu bij bijna 2000 vrouwen met een knobbel in de borst eerst een echo laten maken. Alleen als daarna nog twijfel was over de diagnose werd ook een mammografie verricht. Uit dat onderzoek blijkt dat die volgorde, dus eerst een echo en alleen zo nodig een mammografie, goed kon onderscheiden bij wie er wel of geen borstkanker is. Daardoor hoefden veel vrouwen alleen een pijnloze echo te ondergaan en was de minder prettige mammografie veel minder vaak nodig.

Er zal nog verder onderzoek nodig zijn voordat richtlijnen, zoals de huisartsenrichtlijn, daadwerkelijk worden aangepast. Bij vrouwen zonder klachten die een uitnodiging krijgen voor het bevolkingsonderzoek blijft hoe dan ook een mammografie nodig, daar is de echo niet voor geschikt.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.