Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

‘Gevaarlijke hiv-variant’ geen reden tot paniek

07 februari 2022

Verschillende media schrijven dat er een gevaarlijke en meer besmettelijke variant van het hiv-virus is ontdekt. Dat klinkt beangstigend, maar de nieuwskoppen zijn erg ongenuanceerd. De variant blijkt al sinds 1990 voor te komen en is goed te behandelen met bestaande medicatie. Dat benadrukt ook het aids-fonds in een reactie op de nieuwsberichten.

Onder meer NRC, Het Parool en ook medisch tijdschrift Medisch Contact schrijven over een ‘gevaarlijker’, ‘extra besmettelijke’ en ‘ziekmakendere’ variant van het hiv-virus. De berichten volgen op een recente wetenschappelijke publicatie. Onderzoekers beschrijven daarin een variant van het virus die veel besmettelijker lijkt dan andere varianten. Bovendien lijkt die variant, zonder behandeling, sneller tot ernstige ziekte te leiden. Sinds de jaren ’90 zijn zeker 109 mensen in Nederland besmet geraakt met deze nieuw ontdekte variant. Maar het is onduidelijk of de variant momenteel nog wel voorkomt. Bovendien werken de bestaande medicijnen net zo goed als tegen andere varianten.

Het onderzoek laat zien dat er ook bij hiv besmettelijkere en gevaarlijkere virusvarianten kunnen ontstaan, net zoals bij het coronavirus. Daarnaast benadrukt het onderzoek het belang van tijdige diagnose en behandeling van hiv. Voor mensen met hiv verandert het nieuws echter niets.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.