“Onderzoek: ‘gezonde’ probiotica-bacil verantwoordelijk voor veel darmkanker”

Vorige week schreef de Volkskrant dat “zo’n 10 procent van alle dikkedarmkanker (..) niet door pech of verkeerd eten, maar door darmbacteriën komt”. Eén bepaalde bacterie, die volgens de krant “op internet te koop is als gezonde ‘probiotica’ voor onder meer baby’s” zou daar een belangrijke rol bij spelen.

Het nieuws volgde na de publicatie van een onderzoek in een groot wetenschappelijk tijdschrift. Onderzoekers hebben de zogenaamde ‘E.Coli Nissle 1917’ bacterie in een laboratorium in contact gebracht met ‘gekweekte mini-ingewanden’, en daarbij opgemerkt dat de bacterie een kankerverwekkende stof aanmaakt. Die stof zou leiden tot dezelfde DNA-schade als bij ongeveer 10% van alle dikkedarmkanker wordt gezien.

De onderzoekers stellen daarom dat deze bacterie, die ook in de menselijke darm voorkomt maar dus ook als ‘gezond probioticum’ wordt verkocht, niet zo onschuldig is als hij misschien lijkt. Zij menen daarom dat probiotica kritischer onderzocht moeten worden vóórdat ze aan consumenten verkocht mogen worden. Daarnaast hopen ze met verder onderzoek te kunnen bepalen of bestrijding van de bacterie kan helpen om darmkanker te voorkómen.

Met het onderzoek is niet direct te zeggen dat de genoemde bacterie “verantwoordelijk is voor veel darmkanker”, zoals de Volkskrant schrijft. Bij het ontstaan van kanker zijn vaak vele verschillende factoren betrokken. Dat neemt echter niet weg dat het onderzoek wel aanleiding geeft om voorzichtiger om te gaan met probiotica, waarvan de gesuggereerde werking in veel gevallen overigens sowieso nog niet is bewezen.

Lees voor meer informatie bij dit nieuwsbericht dit uitgebreidere review van onze collega’s van Gezondheid en Wetenschap.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier