Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Griepprik bij zwangerschap positief effect op resistentie kind”

17 mei 2016

Onlangs verscheen op NU.nl een nieuwsbericht over griepvaccinatie bij zwangere vrouwen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap zou ertoe leiden dat “baby’s tot zes maanden een minder groot risico lopen op het krijgen van griep.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Volgens de kop van het nieuwsbericht heeft een griepprik tijdens de zwangerschap een “positief effect op resistentie” bij het kind. Wat wordt hier precies mee bedoeld? En krijgen baby’s eigenlijk wel de griep?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht is gebaseerd op een publicatie van Amerikaanse onderzoeksresultaten. Onderzoekers van de universiteit van Utah verzamelden gedurende negen jaar gegevens van bijna 250.000 vrouwen en hun baby’s. Zij noteerden hoeveel vrouwen tijdens hun zwangerschap een griepvaccinatie kregen. Daarnaast hielden ze bij welke baby’s tijdens hun eerste zes levensmaanden een ‘op griep lijkende infectie’ kregen. Bij deze baby’s werd met behulp van laboratoriumonderzoek gekeken of ze ook daadwerkelijk besmet waren met het griepvirus.
Uiteindelijk bleken ruim 650 baby’s besmet geraakt met het griepvirus, waarvan er 151 in het ziekenhuis werden opgenomen. Veruit het grootste deel van deze baby’s hoorden bij moeders die géén griepvaccinatie hadden gekregen tijdens hun zwangerschap. De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat “griepvaccinatie bij zwangeren een prioriteit in de algemene gezondheidszorg” is.
Belangrijk is te beseffen dat het aantal griepgevallen erg klein is (0,26 procent). Hierdoor is het effect van griepvaccinatie pas op grote schaal merkbaar: om één griepgeval bij baby’s te voorkomen moeten namelijk ruim 500 zwangeren gevaccineerd worden. Om één ziekenhuisopname vanwege griep bij de baby te voorkomen moeten zelfs bijna 2000 zwangeren de griepvaccinatie krijgen.

Is dit echt iets nieuws?

Er wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar het effect van griepvaccinatie op zwangere vrouwen en hun baby. Recent liet een ander onderzoek zien dat griepvaccinatie mogelijk de kans op een doodgeboren kind verlaagt.
In Nederland krijgen zwangere vrouwen niet standaard een griepvaccinatie, omdat er geen bewijs is dat griep leidt tot extra risico’s voor de zwangere vrouw. Vaccinatie van een zwangere zou er wel toe kunnen leiden dat pasgeborenen via de afweer die ze van moeder meekrijgen, beter beschermd zijn tegen de griep. In het advies van de Gezondheidsraad over griepvaccinatie staat hierover: “Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat vaccinatie van de moeder daarvoor effectief is. Die wordt dan ook niet geadviseerd.”
Wellicht kunnen de huidige onderzoeksresultaten worden meegewogen wanneer een nieuw advies wordt opgesteld. Op dit moment kan overigens iedereen, dus ook een zwangere vrouw, de griepvaccinatie krijgen op eigen verzoek. Deze is dan wel voor eigen rekening.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat het vaccineren van zwangere vrouwen tegen griep leidt tot minder griepgevallen bij baby’s van 0 tot 6 maanden oud. Om één griepgeval te voorkomen moeten echter wel 500 zwangeren gevaccineerd worden.
Het onderzoek zou in de toekomst kunnen worden meegewogen in het advies van de Gezondheidsraad over griepvaccinatie bij zwangeren. Dit advies stelt nu nog dat dit niet bewezen effectief is. Tot die tijd wordt griepvaccinatie niet geadviseerd, maar kan iedere zwangere vrouw deze op eigen verzoek wel krijgen.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.