Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Middel tegen RS-virus mogelijk binnenkort beschikbaar

29 september 2022

Afgelopen weekend kopte NU.nl: ‘Veelbelovend middel tegen RS-virus. Baby’s gaan hiervan profiteren’. Het blijkt te gaan over het middel nirsevimab, waar al een aantal jaar onderzoek naar gedaan wordt. De eenmalige injectie blijkt in verschillende onderzoeken veilig en effectief in het verminderen van ziekte en ziekenhuisopname door RS-virus bij baby’s en wordt naar verwachting binnenkort goedgekeurd voor gebruik in Europa. Of het middel ook voor de meest kwetsbare baby’s geschikt is moet nog nader onderzocht.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

Dit bericht over een ‘veelbelovend middel’ tegen het RS-virus komt vlak voordat het RS-seizoen begint: het virus komt vooral voor tijdens de wintermaanden. Naar het middel, nirsevimab, wordt al langer onderzoek gedaan.
Zijn er nieuwe inzichten? Kunnen artsen het nu gaan voorschrijven? En hebben alle kinderen er baat bij?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Twee jaar geleden schreven wij al een review over nirsevimab. Toen werd het middel, wat een soort vaccinatie is, onderzocht bij te vroeg geboren baby’s. Nu richtte het onderzoek zich op gezonde, op tijd geboren baby’s.

1500 baby’s van maximaal 1 jaar oud werden verdeeld over twee groepen. 994 baby’s kregen een injectie met nirsevimab, 496 baby’s kregen een placebo. In de placebogroep kreeg 5% van de baby’s een luchtweginfectie door RS-virus waarvoor ze naar de dokter moesten. Dat was maar 1,2% in de nirsevimab-groep. Als we een number needed to treat (NNT) uitrekenen dan moet je 30 baby’s vaccineren om één doktersbezoek te voorkomen en 100 baby’s vaccineren om één ziekenhuisopname te voorkomen. Het middel lijkt 5 maanden lang te beschermen, wat lang genoeg is voor een heel RS-seizoen. Het gaf bovendien geen ernstige bijwerkingen.

De onderzoekers plaatsen zelf een belangrijke kanttekening bij hun onderzoek. Meer dan de helft van de onderzochte baby’s was namelijk jonger dan 3 maanden of woog nog geen 5kg. Bij hen lijkt de injectie maar de helft zo goed te werken, terwijl dit juist de baby’s zijn met een hoog risico op een ernstig beloop van ziekte. Daarnaast is niet onderzocht of nirsevimab beschermt tegen opname op de intensive care, waar vooral de jongste en kleinste baby’s risico op lopen.

Is dit echt iets nieuws?

Er bestond al een middel palivizumab (Synagis), wat met maandelijkse injecties enige bescherming geeft tegen het RS-virus voor de meest kwetsbare baby’s, bijvoorbeeld bij ernstige ziektes of vroeggeboorte. Nirsevimab wordt waarschijnlijk het eerste middel op de markt wat ook aan gezonde baby’s gegeven mag worden. Het is overigens nadrukkelijk géén vervanging voor palivizumab. Er is namelijk nog geen onderzoek gedaan naar nirsevimab voor de kwetsbaarste groep baby’s. De stelling dat nirsevimab ‘krachtiger en effectiever is dan palivizumab’ lijkt daarom ongefundeerd.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Tot dusver was er geen middel beschikbaar om op tijd geboren kinderen te beschermen tegen het RS-virus. Daar komt nu waarschijnlijk verandering is. Het Europees Medicijn Genootschap (EMA) heeft afgelopen week goedkeuring gegeven voor het gebruik van het middel in Europa. Als de Europese Commissie ook goedkeuring geeft, komt het middel op de markt. Het moet gegeven worden aan kinderen jonger dan een jaar voor de start van hun eerste RS-virus seizoen (december tot maart).

Pas na goedkeuring voor gebruik zal meer duidelijk worden over vergoeding van het middel en of het gegeven gaat worden via huisartsen, het consultatiebureau of uiteindelijk opgenomen zal worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

Lees voor meer informatie over het RS-virus ook onze eerdere berichten.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.