Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Coronavaccin ook in onderzoek minimaal effect op menstruatiecyclus

11 januari 2022

Een aantal dagen gelden schreven wij een uitgebreid bericht over menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. Afgelopen weekend was er opnieuw aandacht voor dit onderwerp na de publicatie van een nieuw onderzoek. Ook dit onderzoek bevestigt dat menstruatiestoornissen na coronavaccinatie gemiddeld mild zijn en spontaan herstellen.

Onder andere Trouw en NOS.nl schreven over de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar menstruatiestoornissen na coronavaccinatie, die afgelopen week gepubliceerd zijn.
Onderzoekers hebben bijna 4000 gebruikers van een app om de menstruatie bij te houden, een aantal maanden gevolgd: 2402 vrouwen die een vaccinatie kregen en 1556 vrouwen die niet werden gevaccineerd. Gegevens over cyclusverandering en duur van de menstruatie werden verzameld gedurende drie cycli vóór en 6 cycli na vaccinatie. De invloed op de menstruatiecyclus bleek beperkt; na vaccinatie kwam de cyclus gemiddeld ongeveer een dag later op gang. Er werd geen verband gevonden tussen langere menstruaties en vaccinatie. Bovendien bleken er ten tijde van de zesde cyclus na vaccinatie geen verschillen in menstruatie meer te zijn tussen gevaccineerde en ongevaccineerde vrouwen. Op basis van deze gegevens concluderen de onderzoekers dat de veranderingen in menstruatiecyclus na coronavaccinatie beperkt zijn en van tijdelijke aard.

Uiteraard zijn ook bij dit onderzoek kanttekeningen te plaatsen. Zoals Trouw terecht opmerkt is dit onderzoek gedaan onder vrouwen van 18 tot 45 jaar die op eigen initiatief gebruik maakten van de app, die niet bekend waren met menstruatiestoornissen, geen hormonale anticonceptie zoals de pil of een spiraaltje gebruikten, nog niet in de overgang zaten en een normale cycluslengte van 24 tot 38 dagen hadden. Daarom zijn de resultaten van het onderzoek niet direct te vertalen naar de hele bevolking. Daarnaast is er helaas geen informatie verzameld over de hevigheid van de menstruatie of tussentijds bloedverlies.
Desalniettemin is het huidige onderzoek geruststellend; het bevestigt de conclusies uit eerdere onderzoeken dat menstruatiestoornissen na coronavaccinatie over het algemeen mild zijn en bovendien van tijdelijke aard.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.