Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Poliovirus in rioolwater geen reden tot grote zorg

28 september 2022

De afgelopen maanden werd er in diverse media geschreven over het poliovirus. Zo berichtte NOS over een ‘polio uitbraak’ in de Amerikaanse staat New York: resten van het poliovirus werden op meerdere plaatsen in rioolwater gevonden. Ook werd de ziekte vastgesteld bij een ongevaccineerde jong volwassene.

Polio is een ziekte die ernstige verlammingsverschijnselen kan geven. Het wordt veroorzaakt door een virus, dat van mens op mens overdraagbaar is via ontlasting of daarmee vervuild eten of drinken. Alleen ongevaccineerde mensen kunnen er ziek van worden. Polio komt alleen nog voor in Afghanistan en Pakistan, maar het virus duikt soms nog op in andere landen, ook wel in Nederland. Ziektegevallen van polio zijn echter zeldzaam. Het laatste geval in Nederland stamt uit 1993 toen er een uitbraak was onder ongevaccineerde mensen.

Mensen die gevaccineerd zijn tegen polio, zoals in Nederland via de DKTP-vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma, lopen geen gevaar om ziek te worden. In New York is daarom gestart met een extra vaccinatiecampagne.

Dit bericht is gebaseerd op een artikel uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dokter Media en het NTvG werken samen aan genuanceerde berichtgeving rond medisch onderzoek.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.