Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Kleinere hersenen op tienerleeftijd mogelijk door roken tijdens zwangerschap

08 augustus 2022

NRC schrijft over de langetermijneffecten voor kinderen waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap: “Kinderen van moeders die blijven roken tijdens de zwangerschap hebben op 10-jarige leeftijd meetbaar kleinere hersenen”. Het is nog onduidelijk of het roken hier de directe oorzaak van is, maar roken tijdens de zwangerschap is zeker schadelijk voor moeder én kind.

Het is al langer bekend dat roken tijdens de zwangerschap schadelijke invloed heeft op het ongeboren kind. Het geeft een verhoogd risico op onder andere miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Toch rookt zo’n 5% van de zwangere vrouwen gedurende de hele zwangerschap

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben MRI-scans van de hersenen van 10-jarige kinderen gemaakt. Het betrof ruim 2700 kinderen, waarvan 364 kinderen bij wie de moeder gedurende de hele zwangerschap gerookt had en 238 kinderen bij wie de moeder stopte met roken in de eerste maanden van de zwangerschap. De kinderen waarvan de moeder de hele zwangerschap gerookt had, hadden gemiddeld een kleiner hersenvolume en een dunnere hersenschors die ook minder oppervlakte had door minder (diepe) plooien. Dit verschil werd niet gezien als de moeder vroeg in de zwangerschap stopte met roken. Dit kan verklaard worden doordat de hersenen zich voor het grootste deel pas later in de zwangerschap ontwikkelen.

Het was al bekend dat roken tijdens de zwangerschap invloed heeft op de hersenontwikkeling van kinderen. De Nederlandse onderzoekers voegen daar nu aan toe dat er een verband is tussen roken later in de zwangerschap en groei van de hersenen, ook op latere leeftijd. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het hier gaat om een associatie. Van een oorzaak-gevolg relatie ofwel causaal verband is nog geen sprake, wat NRC ten onrechte wel suggereert. Bovendien is niet onderzocht of de verschillen in hersenvolume invloed hebben op het functioneren van het kind.

Het staat hoe dan ook onomstotelijk vast dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor zowel moeder als kind. Het advies blijft dan ook om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Voor informatie of hulp bij stoppen met roken kun je onder andere terecht bij Ikstopnu.nl en Trimbos.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.