Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Zorgt het coronavirus voor doodgeboortes?

29 november 2021

In bijna alle media is te lezen dat het coronavirus tijdens zwangerschap in zeldzame gevallen kan leiden tot doodgeboortes. Die berichten volgen op een eerder onderzoek met dezelfde conclusies, waar Dokter Media al een bericht bij schreef met deze conclusie:

Deze nieuwe bevinding dat het virus door aantasting van de placenta nog een ander risico voor de baby met zich mee kan brengen, lijkt een extra argument voor het belang van vaccinatie, ook tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het een extra reden om zwangere en baby goed te controleren bij een positieve coronatest, ook als de zwangere daar weinig klachten van heeft.

Sindsdien hebben de onderzoekers bijgehouden hoeveel onverwachte doodgeboortes er zijn geregistreerd in de randstad. Dat bleken er dertien, en in al die gevallen lijkt nu een beschadiging van de placenta (of moederkoek) door het coronavirus de oorzaak. Bovendien bleken de zwangeren allemaal weinig tot geen klachten te hebben gehad van de infectie, ze waren dus niet ernstig ziek geweest. Volgens een bericht van de NOS waren alle vrouwen niet gevaccineerd.

Deze bevindingen bevestigen dus het al eerder beschreven risico op complicaties van de zwangerschap door infectie met het coronavirus. Dat risico is gelukkig klein, maar helaas wel met grote gevolgen. Onze eerdere, hierboven beschreven conclusie blijft daarbij van kracht. De onderzoekers gaan ondertussen, samen met collega’s uit andere landen, verder met hun onderzoek.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.