Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Kan paracetamolgebruik tijdens zwangerschap voor hersenafwijking bij de foetus zorgen?

24 september 2021

Verschillende media, waaronder de Volkskrant, De Telegraaf en Trouw melden dat zwangere vrouwen er verstandig aan doen om “tijdens de zwangerschap terughoudend te zijn met het gebruik van paracetamol”. Aanleiding is een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel, waarin op basis van een groot aantal eerder uitgevoerde onderzoeken een samenvatting gegeven wordt van de belangrijkste inzichten over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en de mogelijke invloed hiervan op het kind.

De resultaten van die onderzoeken zijn wisselend. Sommige suggereren dat langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap een licht verhoogd risico voor de gezondheid of ontwikkeling van het kind geeft. Maar deze onderzoeken hebben beperkingen, en er zijn ook onderzoeken die deze risico’s helemaal niet laten zien. Daardoor blijft onduidelijk wat het precieze effect is van paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap.

De onderzoekers roepen daarom op tot het doen van verder onderzoek. Daarnaast geven zij het advies aan zwangere vrouwen om paracetamol zo laag en zo kort mogelijk volgens voorschrift te doseren. Dit advies komt exact overeen met de huidige Nederlandse adviezen, zoals ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en bewerkingencentrum Lareb nadrukken. De onderzoekers doen in die zin dus vooral een herhaalde oproep tot voorzichtigheid bij gebruik. Dat advies was in Nederland al gebruikelijk en daar verandert dit onderzoek dus ook niets aan.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.