Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is MDMA een behandeling voor PTSS?

21 juli 2021

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de drug MDMA, gebruikt tijdens behandeling door een psychiater, kan helpen bij het behandelen van post-traumatische stressstoornis (PTSS). De NOS schreef daar onlangs over aan de hand van de ervaring van een veteraan die met behulp van MDMA succesvol werd behandeld voor zijn oorlogstrauma.
Er wordt al een aantal jaar onderzoek gedaan naar MDMA en andere drugs als mogelijk medicijn voor aandoeningen zoals PTSS of depressie. Door gebruik van de middelen kunnen patiënten makkelijker over hun gevoelens praten, wat de behandeling ten goede komt. De resultaten van deze onderzoeken zijn over het algemeen hoopgevend. Het Amerikaanse onderzoek is daar een nieuw voorbeeld van.
Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar gebruik van MDMA als hulp bij behandeling door een psychiater. Een betrokken specialist geeft in het NOS-bericht aan te hopen dat het middel in 2024 als medicijn geregistreerd kan worden. Pas dan zou het ook algemeen – dus niet alleen voor onderzoek – voorgeschreven kunnen worden.
Het is belangrijk te benadrukken dat toepassing hoe dan ook alleen veilig kan gebeuren tijdens behandeling door een psychiater, waarbij de dosering goed wordt gecontroleerd. De hoopgevende berichtgeving moet dus geen aanleiding zijn voor mensen met psychische klachten om op eigen initiatief met de middelen te experimenteren.

Lees voor meer informatie ook dit bericht van het Parool over de werking en toepassing van MDMA bij PTSS, en dit uitgebreidere bericht van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over het Amerikaanse onderzoek.

Dit onderwerp kwam eerder uitgebreid aan bod in ons boek Dokter, ik las in de krant dat…


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.