Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Onderzoek: Nederlander psychisch net zo gezond als voor corona”

05 maart 2021

De Volkskrant schrijft dat uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat “de coronacrisis en de lockdowns vooralsnog weinig invloed hebben op de psychische gezondheid van de gemiddelde Nederlander”. Het CBS voert jaarlijks een ‘Gezondheidsenquête‘ uit onder ongeveer 10.000 willekeurig benaderde mensen van 12 jaar en ouder. Als onderdeel van de enquête moeten de deelnemers vijf vragen over “de gemoedstoestand van de afgelopen vier weken” beantwoorden. Op basis van die uitkomsten concludeert het CBS nu dat “de ervaren psychische ongezondheid in 2020 gelijk is aan eerdere jaren”, wat erop zou kunnen wijzen dat de coronacrisis minder invloed heeft op de psychische gezondheid van mensen dan regelmatig wordt gedacht. In de Volkskrant stelt een psychiater dat een verklaring zou kunnen zijn dat “we ons vermogen onderschatten ons aan te passen aan moeilijke omstandigheden”.

Dat neemt echter niet weg dat er wel degelijk mensen kunnen zijn die wél een negatieve invloed op hun psychische gezondheid ervaren. De CBS-enquête is slechts een grove meting met maar vijf vrij algemene vragen over de psychische gezondheid. Bovendien stelt het CBS helemaal onderaan het rapport: “Van augustus tot en met december 2020 heeft het CBS extra vragen aan de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor toegevoegd die gerelateerd zijn aan de COVID-19 pandemie. Aan personen van 12 jaar of ouder werd gevraagd hoe men zich voelde tijdens de coronacrisis in vergelijking met de periode ervoor. Deze resultaten worden op dit moment geanalyseerd en zullen later dit jaar worden gepubliceerd.

De optimistische berichtgeving van zowel het CBS als de Volkskrant lijken daarom wat voorbarig, en voorbij te gaan aan de mogelijkheid dat mensen op individueel niveau wel degelijk last kunnen hebben van de coronacrisis en lockdowns.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.