Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Genezing voor diabetes type 1 komt dichterbij”

24 november 2015

Kortgeleden was op NU.nl een nieuwsbericht te lezen over de behandeling van diabetes type 1. Het nieuwsbericht komt voort uit een interview met prof. dr. Eelco de Koning.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: dit nieuwsbericht baseert zich op een interview


Wat is er op te maken uit de titel?

De titel van het nieuwsbericht suggereert dat genezing voor diabetes type 1, algemeen bekend als suikerziekte, dichterbij komt. Uit de titel is niet op te maken hoeveel ‘dichterbij’ dit is. Is het al bijna zover? Of kan het nog tientallen jaren duren?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht komt voort uit een interview met prof. dr. Eelco de Koning (arts en onderzoeker) en verscheen een aantal dagen voor Wereld Diabetes Dag (zaterdag 21 november). In het nieuwsbericht is te lezen dat De Koning bezig is met onderzoek naar de behandeling van diabetes type 1. Op dit moment is de gebruikelijke behandeling het spuiten van insuline. De Koning onderzoekt twee alternatieve behandelingen: (1) stamceltransplantatie en (2) transplantatie van zogeheten eilandjes van Langerhans. Stamcellen zijn cellen die kunnen uitgroeien tot insuline producerende cellen. Eilandjes van Langerhans zijn van zichzelf al insuline producerend. Deze behandelingen zouden er daarom toe kunnen leiden dat patiënten met diabetes type 1 geen insuline meer hoeven te spuiten.

Is dit echt iets nieuws?

Ja en nee. De dagen voor Wereld Diabetes Dag is er veel aandacht voor de behandeling van diabetes type 1. In het nieuwsbericht wordt beschreven waar diabetes-onderzoekers zich op dit moment mee bezighouden. De genoemde alternatieve behandelingen worden al langer onderzocht, maar stemmen onderzoekers dus nog steeds positief. Aan de andere kant is het niet nieuw dat hoopgevende onderzoeksresultaten als “genezing voor diabetes type 1” in de media verschijnen. Toch is diabetes type 1 op dit moment nog niet te genezen.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Dit nieuwsbericht zal door de hoopgevende titel in de eerste plaats de aandacht trekken van patiënten met diabetes type 1, of van mensen met iemand met diabetes type 1 in hun naaste omgeving. Het nieuwsbericht geeft echter geen antwoord op de vraag wanneer diabetes type 1 echt te genezen zal zijn. De conclusie van het nieuwsbericht is dat er met de onderzochte behandelingen wel een stap in die richting wordt gezet. Maar hoe lang deze weg nog is, blijft de vraag.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.