Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Hoe is het nu met… de ‘Belgische chip die binnen een kwartier kanker opspoort’?

09 december 2018

Dokter Media blikt in december terug op enkele onderwerpen die dit jaar in onze reviews zijn verschenen. Heeft die “doorbraak” zijn belofte al waar gemaakt? Is het “nieuwe medicijn” inmiddels in gebruik genomen? En waarom horen we niks meer van die “veelbelovende test”?

Dokter Media zoekt het uit en geeft wekelijks antwoord op de vraag: “Hoe is het nu met….?”


Hoe is het nu met… de ‘Belgische chip die binnen een kwartier kanker opspoort’?

In maart van dit jaar schreef Dokter Media over zeer voorbarige berichtgeving door Algemeen Dagblad over “een revolutie op het gebied van kankerdiagnose”: “Een chip die binnen een kwartier zou kunnen bepalen of iemand kanker heeft.” Uit Belgisch onderzoek zou blijken dat deze ‘chip’ mogelijk bruikbaar is om kankercellen in bloed op te sporen. Maar voor verdere ontwikkeling van de chip bleken nog tientallen miljoenen euro’s nodig. Bovendien was de chip nog nauwelijks op patiënten getest en was er nog helemaal geen onderzoek gedaan naar toepassing en bruikbaarheid in de dagelijkse praktijk.

En…. wat blijkt?

In de week waarin het nieuwsbericht in de media verscheen zijn er meerdere berichten van vergelijkbare strekking verschenen, maar verder is er dit jaar niet veel meer geschreven over deze beloofde “revolutie”. In mei kopte de ‘populair-wetenschappelijke nieuwssite’ Scientias nog dat de chip die “binnen 15 minuten met diagnose komt”, “naar verwachting binnen een paar jaar een hoop levens gaat redden”. Verderop in dat bericht staat echter dat “op dit moment nog niet mogelijk is om op basis van de chip alleen met volledige zekerheid te zeggen of iemand kanker heeft”, en dat na analyse door de chip “het nog ongeveer een week duurt om het gehele DNA van de kankercellen te analyseren en de patiënt precies weet waar hij of zij aan toe is”. Ook daar blijkt dus de titel “diagnose binnen 15 minuten” uiteindelijk helemaal niet te kloppen. Bovendien wordt benadrukt dat “een chip nog geen kant en klaar medisch toestel is” en wordt opnieuw de hoop uitgesproken dat de chip “binnen 3 tot 5 jaar” op de markt komt.
De Belgische onderzoekster die met het nieuws in de media kwam heeft sindsdien nog wel enkele wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Echter is geen van deze onderzoeken gericht op het stellen van de diagnose kanker in de dagelijkse praktijk.

Dus…. nu?

Het zou natuurlijk prachtig nieuws zijn als blijkt dat de chip inderdaad binnen 15 minuten kankercellen opspoort en de diagnose bij een patiënt kan stellen. Zover is het dus echter nog altijd niet. Er lijken zelfs nog steeds geen eerste onderzoeken naar toepassing van de chip bij patiënten in de praktijk te zijn verricht. Het zal daarom naar verwachting nog een tijd duren voordat duidelijk wordt of deze “revolutie op het gebied van kankerdiagnose” zijn belofte waar kan maken.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.