Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Vraag bij kanker altijd om een leefstijladvies”

22 september 2020

In Algemeen Dagblad staat een interview met arts en onderzoeker William Cortvriendt, die onlangs het boek met de titel Kankervrij publiceerde. Cortvriendt beschrijft in zijn boek verschillende relaties tussen leefstijl en kanker. Samengevat stelt hij dat mensen hun risico op het krijgen van kanker kunnen verlagen, en het effect van behandeling van kanker kunnen vergroten, met behulp van verschillende leefstijladviezen. In een eerder interview met NU.nl stelde hij zelfs dat mensen kanker kunnen voorkómen door het aanpassen van hun leefstijl. Of mensen kanker krijgen hangt echter af van vele verschillende factoren, waar leefstijl er slechts één van is. Cortvriendt wekt met (de titel van) zijn boek helaas de onterechte suggestie dat mensen zelf in de hand hebben of ze wel of geen kanker krijgen.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Cortvriendt adviseert mensen met kanker om altijd leefstijladviezen te vragen. Hij geeft in het interview met Algemeen Dagblad verschillende voorbeelden van leefstijladviezen waar mensen met kanker bij gebaat kunnen zijn. De titel van zijn boek wekt daarbij de suggestie dat mensen door het volgen van zijn leefstijladviezen zelfs vrij van kanker kunnen worden of blijven. Hebben mensen het wel of niet krijgen van kanker dus zelf in de hand?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

In een eerder interview met NU.nl stelt Cortvriendt dat hij zich voor zijn boek heeft gebaseerd “op gegevens die zijn gepubliceerd in gerenommeerde medische tijdschriften”. Het voert te ver om hier alle verschillende leefstijladviezen en achterliggende bronnen te bespreken. Maar om zijn advies aan mensen met kanker om een ketogeen dieet te volgen en periodiek te vasten bijvoorbeeld, haalt hij in het interview met NU.nl het Leidse onderzoek aan waar Dokter Media eerder al uitgebreide nuancering bij schreef. De betrokken onderzoekers gaven destijds echter zelf aan dat hun resultaten misschien hoopgevend waren, maar zeker nog geen reden om dit dieet nu al aan mensen met kanker te adviseren.

Is dit echt iets nieuws?

Er wordt al vele jaren geschreven over de invloed van leefstijl op kanker. Factoren zoals overgewicht, voldoende bewegen of vitamine D zijn daarbij al vaak onderzocht. En ook dieetadviezen zoals minder suiker of bewerkt voedsel eten komen regelmatig aan bod. De suggestie dat een gezonde leefstijl het risico op kanker verlaagt is dan ook niet nieuw, en ook niet onterecht. Wel nieuw is de suggestie dat kanker door een gezonde leefstijl zelfs is te voorkómen, maar daarvoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Omdat onderzoekers inschatten dat ongeveer een derde van alle kankergevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, zou met het volgen van een gezondere leefstijl een hoop kanker kunnen worden voorkomen. Maar die conclusie geldt alleen op grote schaal: als heel veel mensen gezonder gaan leven dan zal een deel van hen daardoor geen kanker meer krijgen. Op individueel niveau is echter, ondanks die gezondere leefstijl, niet te zeggen wie wel of geen kanker krijgt omdat het ontstaan van kanker van veel meer factoren afhankelijk is dan alleen leefstijl. De suggestie dat mensen zichzelf ‘Kankervrij’ kunnen houden is daarom onterecht.
Dat neemt niet weg dat mensen het risico op kanker door het volgen van een gezonde leefstijl wel degelijk kunnen verlagen, en dat mensen met kanker gebaat kunnen zijn bij bepaalde leefstijladviezen. Mensen kunnen dat daarom altijd bespreken met hun behandelend arts, en het benadrukken van het belang van zo’n gesprek voor zowel arts als patiënt kan zeker geen kwaad.

Voor meer informatie over leefstijl en kanker verwijst Dokter Media naar de website Voedingenkankerinfo.nl.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.