Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Voor Nederland nieuw virus ontdekt in teken”

08 juli 2016

Vorige week schreef NU.nl over een nieuw virus dat is aangetroffen in teken. Het bericht volgt op een melding van het RIVM: “Het is voor het eerst dat dit virus in Nederland opduikt”.

Review door: Inge van der Aar, coassistent, Deventer Ziekenhuis
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

De titel suggereert dat er een nieuw virus te vinden is in teken in Nederland. Uit de inleiding van het bericht blijkt het te gaan om het zogenaamde TBE-virus. Hoe reëel is de kans dat een teek in Nederland inderdaad besmet is met dit virus? Hoe groot is de kans dat een mens besmet raakt na een tekenbeet? En hoe gevaarlijk is dit nieuwe virus?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het RIVM berichtte op 30 juni over een onderzoek waaruit bleek dat bij een aantal teken in Nederland het zogeheten TBE-virus is aangetroffen. Het TBE-virus (TBE staat voor Tick Borne Encephalitis), of tekenencephalitis-virus, is een virus wat hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken (encephalitis = hersenontsteking). Dit virus wordt overgebracht via besmette teken. Meestal gaat de besmetting over van dier op dier, maar soms ook op de mens. De meeste besmettingen verlopen zonder klachten. Mocht iemand toch ziek worden dan kan dit in sommige gevallen leiden tot hersen(vlies)ontsteking waarvoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Er is geen specifieke behandeling voor de ziekte. Patiënten die een hersen(vlies)ontsteking doormaken kunnen hier restverschijnselen van overhouden. In 1-2% van deze gevallen overlijdt de patiënt.
Het is nog niet bekend of er ook daadwerkelijk mensen in Nederland besmet zijn geraakt met dit virus. Het RIVM benadrukt dat de kans op een infectie na een tekenbeet “zeer klein” is. Er zal meer onderzoek volgen naar de verspreiding van het virus en de kans om tekenencefalitis op te lopen in Nederland.

Is dit echt iets nieuws?

Dat teken het TBE-virus kunnen overbrengen is al langer bekend. In landen waar het virus veel voorkomt in teken, zoals Oostenrijk en het zuiden van Duitsland, worden mensen vaak ingeënt om besmetting te voorkomen. Hierom is eerder ook al gewaarschuwd voor het virus voor reizigers naar het buitenland. Tot nu toe was het virus nog niet aangetroffen in Nederland. Het onderzoek van het RIVM toont aan dat er teken besmet zijn met het virus, maar zegt nog niets over verspreiding van het virus of hoe lang dit virus al aanwezig is in Nederland. Het is daarom nog onduidelijk hoe groot de kans is om na een tekenbeet in Nederland besmet te raken met het virus.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Onderzoekers van het RIVM hebben voor eerst in Nederland teken gevonden die besmet zijn met het TBE-virus. Mensen maken besmetting met dit virus meestal onopgemerkt door, maar in zeldzame gevallen kan dit leiden tot ernstige hersen(vlies)ontsteking. De kans op besmetting voor de mens wordt in Nederland overigens “zeer laag” geacht. Verder onderzoek zal meer inzicht moeten geven in de verspreiding en risico’s van het virus.
Er zijn voor zover bekend nog geen mensen besmet geraakt binnen Nederland, maar de ontdekking van het virus is een extra reden om goed te letten op (het voorkómen van) tekenbeten.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.