Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is er een vaccin tegen Lyme op komst?

11 augustus 2022

Vrijwel alle landelijke media schrijven deze week over onderzoek naar een mogelijk vaccin tegen de ziekte van Lyme. Volgens de Volkskrant is het vaccin zelfs al ‘op komst’. Voor zulke positieve woorden is het echter nog te vroeg.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen de ziekte oplopen na een beet door een teek. Wereldwijd, ook in Nederland, komen tekenbeten steeds vaker voor. Om die reden zou een vaccin dat beschermt tegen de ziekte goed nieuws zijn.

Twee farmaceutische bedrijven hebben nu aangekondigd een groot onderzoek te beginnen naar een mogelijk vaccin. Uit eerdere kleinere onderzoeken zou al blijken dat het vaccin werkt en veilig is. Maar dat lijkt alleen te lezen in persberichten van de fabrikanten zelf (zie hier en hier). Wij kunnen, behalve een onderzoek bij muizen, geen officiële publicatie vinden van onderzoeksresultaten bij mensen.

Hoe dan ook gaat nu dus een wereldwijd onderzoek naar effect van het vaccin bij de mens van start. Mensen ‘die in het verleden jaarlijks één of meer tekenbeten hebben gehad en dit in het komend jaar weer verwachten’ kunnen zich aanmelden om aan het onderzoek deel te nemen.

De fabrikant stelt dat ‘als het onderzoek succesvol blijkt, er mogelijk in 2025 een aanvraag kan worden gedaan om het vaccin op de markt te brengen’. Voorlopig is het dus nog wachten op begin van het onderzoek en de eerste resultaten ervan. Hopelijk brengen die inderdaad goed nieuws, maar daar is het nu nog te vroeg voor.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.