Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is reukverlies na COVID-19 te behandelen met een injectie?

04 mei 2023

In een filmpje van RTL Nieuws is een vrouw met reukverlies te zien die na een injectie in haar hals weer koffie kan ruiken. De vrouw verloor haar reuk na een besmetting met het coronavirus (COVID-19). Deze ogenschijnlijk spectaculaire resultaten bij één patiënt betekenen echter nog niet dat er een nieuwe behandeling is voor reukverlies na COVID-19. Veel andere patiënten die dezelfde behandeling kregen, merkten namelijk géén verbetering. Er zijn nog geen gedegen onderzoeksresultaten die de effectiviteit van de injectie aantonen.

Een review door: Emma Schepens, arts-onderzoeker UMC Utrecht
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

Dit filmpje toont de emoties van een vrouw die twee jaar na een corona besmetting voor het eerst weer koffie kan ruiken. Is deze behandeling met injecties de oplossing waar de vele mensen met reukverlies sinds COVID-19 op wachten?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Reukverlies na COVID-19 komt regelmatig voor en is een vervelende klacht. Bij de meeste mensen gaat het na enige tijd weer over, maar soms blijft het reukverlies bestaan. Er is nog geen behandeling voor.

Onlangs werd het genoemde filmpje gedeeld door het Amerikaanse ziekenhuis waar de vrouw behandeld werd. Twee artsen hebben een onbekend aantal patiënten met reukverlies na COVID-19 behandeld met injecties in de hals. Het gaat om zenuwblokkerende injecties die al langer voor andere aandoeningen worden gebruikt. Het is nog niet duidelijk hoe ze zouden kunnen helpen om de reuk te herstellen. Op de website van het ziekenhuis schrijven de artsen dat de injecties voor sommige patiënten helpen, maar voor anderen helemaal niet. Waarom dat zo is, weten de artsen niet.

Het Amerikaanse ziekenhuis verwijst naar een wetenschappelijk artikel waarin beschreven wordt hoe twee andere vrouwen rond de veertig jaar met reukverlies na COVID-19 weer konden ruiken na behandeling met zenuwblokkerende injecties in de hals. Meteen na de injecties ervoeren zij verbetering van hun reuk en 60 dagen later vertelden zij nog steeds goed te kunnen ruiken. Bovendien vertelden zij zich hiernaast mentaal en fysiek stukken beter te voelen. Deze succesverhalen zijn mooi, maar er zijn diverse kanttekeningen bij te plaatsen. De belangrijkste is dat niet bekend is bij hoeveel patiënten de behandeling niet hielp. Ook wordt nog niets opgemerkt over mogelijke bijwerkingen van de injectie en of het effect aanhoudt – is er bijvoorbeeld na enige tijd weer een nieuwe injectie nodig?

Is dit echt iets nieuws?

De zenuwblokkade waarover geschreven wordt, is een ganglion stellatum blokkade. Deze zenuwknoop ligt in de hals en is niet alleen betrokken bij het doorgeven van pijnsignalen, maar ook bij het autonome zenuwstelsel, wat zorgt voor onze hartslag, spijsvertering en ademhaling. Een blokkerende injectie dempt een eventueel overprikkeld autonoom zenuwstelsel. Het wordt al jaren gebruikt als behandeling van onder andere pijn in de hals, nek en schouderregio.

Het is voor het eerst dat er berichten naar buiten komen over de behandeling met deze zenuwblokkade voor patiënten met reukverlies sinds een corona besmetting. Als de injecties inderdaad werken, dan zou dit groot nieuws zijn voor deze patiënten.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Hoewel de vrouw uit het filmpje genezen lijkt, is dit onvoldoende bewijs voor het effect van een zenuwblokkerende injectie bij mensen met reukverlies na COVID-19. Er is nog te veel onduidelijk, vooral over de mensen bij wie de injectie níét helpt. Bovendien zijn zenuwblokkerende injecties in de hals niet zonder risico. Daarom is er eerst verder onderzoek nodig voordat de injectie als behandeling geadviseerd zal worden.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.