Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Hepatitis bij kinderen houdt geen verband met coronavaccinatie

16 mei 2022

Afgelopen weken was er veel aandacht voor een toename van hepatitis bij kinderen, met nog onbekende oorzaak. Mogelijk spelen virusinfecties zoals het adenovirus een rol. Er is nadrukkelijk geen verband met het coronavaccin. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar de oorzaak. Ouders wiens kinderen griepachtige of buikklachten hebben, hoeven niet anders te handelen dan anders. Bij geelzucht wordt wel geadviseerd direct medische hulp te zoeken.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

Vrijwel alle media berichtten de afgelopen weken over een toename van leverontsteking, hepatitis, bij kinderen. Volgens het Algemeen Dagblad is er mogelijk een relatie met het coronavirus. Het roept diverse vragen op: Hoe groot is het risico op het ontwikkelen van hepatitis voor jonge kinderen? Is er een relatie met het coronavirus? Beschermt een coronavaccin hiertegen, of is dat juist een oorzaak zoals op sociale media werd gesuggereerd? Of is er een andere verklaring?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Hepatitis is een ontsteking van de lever en kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn de hepatitis virussen A, B, C, D en E. Kinderen worden gevaccineerd tegen hepatitis B via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis kan echter ook optreden als gevolg van een auto-immuun ziekte, door bepaalde medicatie of na blootstelling aan giftige stoffen. Mensen met hepatitis hebben vaak last van een grieperig gevoel, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheidsklachten en soms ook geelzucht. Hepatitis gaat soms vanzelf over, maar kan ook leiden tot chronische leverziekte of zelfs leverfalen waarvoor uiteindelijk een levertransplantatie nodig is. Uitgebreide informatie over hepatitis vind je via het RIVM en de Maag Lever Darm Stichting.

De nieuwe gevallen van hepatitis werden voor het eerst ontdekt bij 10 kinderen in Schotland. Maar door de wereldwijde aandacht hiervoor, bleken er al snel meer soortgelijke beschrijvingen te zijn. In een persbericht eind april schreef de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over 169 gevallen uit 12 verschillende landen. De oorzaak van de leverontsteking bij al deze kinderen is nog niet duidelijk. Ze waren niet besmet met een van de bekende hepatitis virussen.

Er wordt onderzoek gedaan naar wat dan wél de oorzaak is van hepatitis bij deze kinderen. Een opvallend groot deel van de kinderen (74 van de 169) testte positief voor het adenovirus, een veelvoorkomend virus dat klachten zoals verkoudheid of maag-darmklachten kan geven. Een klein deel van de kinderen met hepatitis testte positief voor het coronavirus (20 van de 169). Maar vrijwel al die kinderen (19 van de 20) waren ook besmet met het adenovirus, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het coronavirus de hepatitis veroorzaakt. Er is nadrukkelijk géén link met de coronavaccins: slechts een paar van de 169 kinderen waren gevaccineerd tegen corona.

Is dit echt iets nieuws?

Het is al langer bekend dat adenovirus, met name type F41, buikklachten kan geven. Ook zijn er beschrijvingen van kinderen met een verzwakt afweersysteem die na besmetting met het adenovirus hepatitis ontwikkelden.

Het is echter nieuw dat soortgelijke gevallen voorkomen bij gezonde kinderen. Er zijn diverse theorieën over de oorzaak. Dit zijn nadrukkelijk theorieën die nog niet bewezen zijn. Blootstelling aan virussen zoals ook het adenovirus is de afgelopen twee jaar door corona lockdowns aanzienlijk minder geweest. Met name jonge kinderen zijn mogelijk zelfs nog nooit met het virus in contact geweest. Of er nu een ernstiger variant van het adenovirus is of dat gelijktijdige besmetting met het coronavirus zorgt voor een heviger ziektebeloop, moet verder onderzoek uitwijzen. Ook naar andere oorzaken zoals giftige stoffen wordt nog onderzoek gedaan.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Hepatitis bij kinderen is zeldzaam. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar de nog onduidelijke oorzaak van deze nieuwe vorm. Er is nadrukkelijk géén verband met het coronavaccin, het merendeel van de besmette kinderen was namelijk niet gevaccineerd. Mogelijk spelen de vele virussen waar kinderen na de lockdowns aan blootgesteld worden een rol.

De WHO verzamelt op dit moment zo veel mogelijk informatie en roept artsen op om soortgelijke ziektegevallen te melden. In Nederland verzamelen de Nederlandse Vereniging voor de Kindergeneeskunde en het RIVM deze casus. Ouders wiens kinderen griepachtige of buikklachten hebben, hoeven niet anders te handelen dan anders. Bij geelzucht wordt wel geadviseerd direct medische hulp te zoeken.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.