Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Zorgt coronavaccinatie voor menstruatiestoornissen?

29 december 2021

Een aantal dagen geleden schreef NOS.nl over “ruim 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinaties”. Aanleiding was een bericht dat door bijwerkingencentrum Lareb naar buiten werd gebracht. Ook in andere landen wordt melding gemaakt van menstruatiestoornissen na vaccinatie. Dit betekent echter nog niet dat het coronavaccin daadwerkelijk de oorzaak is: menstruatiestoornissen komen regelmatig voor en zijn ook gelinkt aan bijvoorbeeld ziekte of stress. De gemelde – meestal maar tijdelijke – menstruatiestoornissen worden verder onderzocht. De berichten betekenen nadrukkelijk niet dat coronavaccinatie zorgt voor onvruchtbaarheid.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

Volgens NOS.nl krijgen veel vrouwen menstruatiestoornissen na een vaccinatie tegen het coronavirus. Geldt dit voor alle coronavaccins? Wat houden deze menstruatiestoornissen precies in? En heeft dit invloed op de vruchtbaarheid?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar bijwerkingen van alle medicijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn, waaronder ook coronavaccins. Een aantal dagen geleden brachten zij een nieuw rapport uit over meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. Er zijn in Nederland zo’n 6,4 miljoen vrouwen een of meerdere keren gevaccineerd. Bij het Lareb zijn ruim 17.000 meldingen binnengekomen van menstruatiestoornissen na vaccinatie. De meest gemelde klacht was een hevige menstruatie (4537 meldingen), verlate menstruatie (3198 meldingen), onregelmatige menstruatie (3079 meldingen) en tussentijds bloedverlies (3079 meldingen). Ook waren er meldingen van bloedverlies na de overgang (537 meldingen). Er was hierbij geen verschil tussen de eerste of tweede vaccinatie.

Lareb concludeert dat het mogelijk is dat coronavaccinatie invloed heeft op de menstruatie, maar dat uit de huidige gegevens geen oorzaak-gevolg relatie (causaliteit) blijkt. Menstruatiestoornissen komen immers sowieso al regelmatig voor. Bovendien is er geen vergelijking gemaakt met vrouwen die géén coronavaccin kregen.

De menstruatiestoornissen deden zich voor na vaccinatie met alle verschillende coronavaccins. Het hoogste percentage meldingen kwam na vaccinatie met het Janssen-vaccin (ongeveer 1 melding per 200 vaccinaties), wat mogelijk verklaard kan worden door de relatief jongere (en dus menstruerende) populatie die vaak gebruik heeft gemaakt van dit vaccin.

Is dit echt iets nieuws?

Een aantal maanden geleden berichten diverse media al over menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. Ook toen na een bericht vanuit Lareb, dat op dat moment 10.000 van zulke meldingen had ontvangen. Er zijn nu meer gegevens en details bekendgemaakt, zoals wat de klachten precies waren en na welk vaccin ze werden gemeld.

Ook in andere landen worden menstruatiestoornissen gemeld. Uit een recent Noors onderzoek blijkt dat menstruatiestoornissen bijna 2x zo vaak werden gemeld als vóór de coronavaccinaties, maar ook dat de menstruatiestoornissen na vaccinatie binnen twee tot drie maanden weer normaliseerden.

Menstruatiestoornissen worden ook gemeld na andere vaccinaties. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat alle vaccinaties het immuunsysteem activeren, en het immuunsysteem en de menstruatiecyclus staan in nauw verband met elkaar. Het is biologisch immers niet voordelig om zwanger te raken ten tijde van ziekte. Tot op heden is echter nooit aangetoond dat vaccinatie de directe oorzaak is van de menstruatiestoornissen.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Lareb is een vervolgonderzoek onder tweeduizend vrouwen gestart, en ook elders doet men verder onderzoek naar menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. Zodra daar meer over bekend is, kunnen vrouwen beter worden voorgelicht. Hoe dan ook zullen de voordelen van vaccinatie vrijwel altijd opwegen tegen de nadelen.

De berichten betekenen niet dat vaccinatie zorgt voor onvruchtbaarheid. Het kan wel zijn dat het in maanden met onregelmatige menstruatie lastiger is om zwanger te raken, doordat je niet precies weet wanneer een eisprong plaatsvindt. Onderzoek naar zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid heeft echter nadrukkelijk géén negatief effect van coronavaccinatie laten zien. Die conclusie wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.