Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Genezing diabetes mogelijk binnen vijf jaar”

19 november 2016

Afgelopen week schreven verschillende kranten over “nieuw baanbrekend onderzoek” naar diabetes. Het nieuws volgt op een bericht van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, waarin het onderzoek wordt toegelicht: “De verwachtingen zijn zeer hoopgevend!”

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Volgens Algemeen Dagblad “lijkt genezing van diabetes een stapje dichterbij” en moet “baanbrekend onderzoek binnen vijf jaar een oplossing bieden”. “Diabetes-doorbraak”, kopt De Telegraaf. “‘Theezakje’ geneest diabetes type 1 binnen 5 jaar”, schrijft Metronieuws.
Waar komen deze berichten precies vandaan? Is diabetes nu binnenkort echt te genezen?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

De nieuwsberichten baseren zich op een bericht van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (Stichting DON). Deze stichting zet zich al tien jaar in om genezing van diabetes type 1 mogelijk te maken. Afgelopen maandag, op ‘Wereld Diabetes Dag’, kondigde Stichting DON “baanbrekend nieuw onderzoek” aan. Voor dit onderzoek worden de krachten van verschillende onderzoeksinstituten gebundeld. De stichting schrijft: “Gezamenlijk ontwikkelen zij een nieuwe therapie voor de genezing van diabetes type 1.”

Genezing van diabetes type 1 is op dit moment niet mogelijk. Doordat cellen die insuline maken verloren gaan, zijn patiënten doorgaans afhankelijk van het zelf injecteren van insuline. Onderzoekers proberen de ziekte al langer te genezen, bijvoorbeeld door transplantatie van bepaalde cellen. Maar één van de problemen hierbij is dat patiënten na een transplantatie medicijnen moeten innemen die hun eigen afweersysteem onderdrukken.
In het bericht van Stichting DON wordt uitgelegd dat onderzoekers nu werken aan “een soort theezakje”. In dit theezakje worden cellen verpakt die insuline maken, waar bij diabetes type 1 een tekort aan is. Doordat het theezakje van speciaal materiaal is gemaakt, zou het niet worden aangevallen door het afweersysteem van de patiënt.

Uit het bericht is niet op te maken hoe ver het onderzoek inmiddels gevorderd is, en of genezing nu echt voor alle patiënten aanstaande is. Het theezakje lijkt bijvoorbeeld nog helemaal niet getest op patiënten. Zo schrijft de stichting zelf: “Kennis wordt gedeeld en krachten worden gebundeld waardoor er binnen vijf jaar naar alle waarschijnlijkheid een stap richting de patiënt kan worden gemaakt.” De Telegraaf schrijft dat de onderzoekers zeggen “binnen vijf jaar met de eerste studies bij patiënten te kunnen beginnen”.

Is dit echt iets nieuws?

Net als een jaar geleden verschijnt er aan de vooravond van Wereld Diabetes Dag hoopgevend nieuws over genezing van diabetes type 1. Nu wordt er echter ook een termijn aan gegeven: “binnen vijf jaar”. Maar dat er “nieuw baanbrekend onderzoek” plaatsvindt, wil helaas nog niet zeggen dat al vaststaat dat genezing mogelijk is.
Uit het bericht van Stichting DON blijkt dat onderzoekers hopen om binnen vijf jaar “een stap richting de patiënt” te hebben gemaakt. Of dat concreet betekent dat verwacht wordt dat patiënten binnen die termijn ook echt te genezen zijn, blijft onduidelijk.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Onderzoekers van verschillende instituten bundelen hun krachten in de hoop diabetes type 1 te kunnen genezen. Voor hun onderzoek worden verschillende technieken gecombineerd, waardoor Stichting DON het “nieuw baanbrekend onderzoek” noemt. Dat de verwachtingen hierbij “hoopgevend” zijn is niet vreemd en wellicht ook niet onterecht, maar enige nuance lijkt wel op zijn plaats. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat de onderzochte behandelmethode binnen vijf jaar bij de eerste patiënten kan worden getest. Of dat betekent dat genezing van diabetes type 1 dan ook daadwerkelijk een feit is, is helaas nog niet zeker.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.