“Belgische chip spoort binnen een kwartier kanker op”
Algemeen Dagblad berichtte over een ‘chip’ die binnen een kwartier zou kunnen bepalen of iemand kanker heeft. Het bericht is gebaseerd op een interview met een Belgische onderzoekster.
Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Lees ook een vervolg op dit review: “Hoe is het nu met…?”
Wat is er op te maken uit de titel?
Een chip die binnen een kwartier kanker opspoort? Dat klinkt als groot nieuws. “Een revolutie op het vlak van kankerdiagnose”, aldus Algemeen Dagblad. Met een chip die wordt ontwikkeld in het Belgische Leuven zouden kankercellen – en zelfs aanwezige uitzaaiingen – binnen 15 minuten in bloed kunnen worden opgespoord: “Hiermee kunnen we levens redden”.
Wat is dit precies voor chip? Kan deze al in de praktijk worden gebruikt? En is al bekend hoe goed deze test kan voorspellen of iemand inderdaad kanker heeft?
De inleiding van het nieuwsbericht dempt helaas al de eerste hoge verwachtingen: “Binnen drie tot vijf jaar kan het apparaatje op de markt komen, als de nodige fondsen worden gevonden.”
Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?
In een interview met de Vlaamse krant De Morgen vertelt onderzoekster Liesbet Lagae over een chip die kankercellen kan opsporen in bloed. Zij werkte in het Leuvense Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (Imec) vier jaar aan deze “revolutionaire computerchip”, die cellen in bloed ‘fotografeert’ waarna een computer daar de kwaadaardige cellen ‘uit sorteert’. In België zou de chip zelfs al in een tv-commercial worden aangekondigd.
Volgens Lagae zou de chip “binnen drie tot vijf jaar” op de markt kunnen komen, als er “nog een paar tientallen miljoenen” in worden geïnvesteerd. De chip zou “op een zeer beperkte groep patiënten” zijn uitgetest, waarbij de onderzoekster concludeert: “We weten met zekerheid dat de techniek werkt.”
Of en waar deze onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn, wordt uit de berichten echter niet duidelijk. Ook blijft onduidelijk waarom de chip juist op dit moment in het nieuws komt. De redactie van Dokter Media heeft wel oudere onderzoeken naar de chip kunnen vinden (zie hier, hier en hier), waarin de werkzaamheid van de techniek wordt beschreven. Bij ons weten is er echter nog helemaal geen onderzoek gepubliceerd naar toepassing in de praktijk. Het is daarom onmogelijk om al iets te zeggen over de waarde van de chip in de dagelijkse praktijk. Termen als “revolutionair” en “baanbrekend” lijken daarom helaas nog erg voorbarig.
Is dit echt iets nieuws?
Volgens De Morgen werken de onderzoekers nu al vier jaar aan de beschreven chip. In 2010 schreven onderzoekers (waaronder ook Lagae) echter al over dit ‘laboratorium-op-een-chip’ om kankercellen op te sporen. Het geld dat de onderzoekers vanuit de EU kregen om de chip te ontwikkelen – twee miljoen euro – blijkt echter op. Mogelijk is dit de reden dat de chip nu in het nieuws is.
Dat er nieuws is over een simpele (bloed)test om kanker op te sporen, is helaas ook niet nieuw. Al tientallen jaren verschijnen berichten over technieken waarmee kanker snel zou kunnen worden gediagnosticeerd. Al deze aangekondigde ‘revoluties’ ten spijt bestaat een in de praktijk bruikbare test op dit moment nog steeds niet. De Volkskrant schreef hier vorige week nog uitgebreid over.
Wat kunnen we hier nu concreet mee?
Uit Belgisch onderzoek zou blijken dat een ‘chip’ mogelijk bruikbaar is om kankercellen in bloed op te sporen. Voor verdere ontwikkeling van de chip blijken echter nog tientallen miljoenen euro’s nodig. Bovendien is de chip nog nauwelijks op patiënten getest en is er voor zover bij ons bekend nog helemaal geen onderzoek gedaan naar toepassing en bruikbaarheid in de dagelijkse praktijk. Dit maakt de aankondiging van een “baanbrekende chip” en “een revolutie op het vlak van kankerdiagnose” helaas zeer voorbarig.
Gerelateerde berichten
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.