Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Door Nederland besteld coronavaccin AstraZeneca voor 70 tot 90% effectief”

23 november 2020

Na farmaceuten Pfizer (lees hier) en Moderna (lees hier), heeft nu ook farmaceut AstraZeneca de eerste voorlopige resultaten van onderzoek naar een vaccin tegen Covid-19 in een persbericht naar buiten gebracht. Voor het onderzoek kregen ruim 22.000 deelnemers 2 injecties, met een tussentijd van 1 maand. De deelnemers kregen ofwel injecties met het beoogde corona-vaccin, ofwel injecties met een vaccin tegen meningokokken (dat is een al bestaand vaccin tegen hersenvliesontsteking), ofwel een placebo-vaccin (zonder werkzame stof). Volgens AstraZeneca bleek dat het corona-vaccin “gemiddeld 70% effectief” was: als deelnemers twee keer een hele dosis van het vaccin kregen dan was de effectiviteit 62%, maar als ze eerst een halve dosis kregen en een maand later een hele dosis, dan was de bescherming ongeveer 90%. In die laatste groep zaten echter maar 2741 deelnemers, wat een stuk minder is dan het aantal deelnemers in de onderzoeken van de andere farmaceuten. Ook is in het persbericht niet duidelijk terug te vinden hoeveel patiënten er (ondanks vaccinatie) besmet raakten met het coronavirus. Verder stelt de farmaceut dat er “geen ernstige bijwerkingen” werden gezien, maar ook daar wordt niet dieper op ingegaan. Zo staat niet beschreven welke milde bijwerkingen er waren en hoe vaak die optraden. Een voordeel van het vaccin ten opzichte van de andere vaccins lijkt dat het vaccin alleen gekoeld – en niet bevroren – kan worden vervoerd en bewaard.

AstraZeneca geeft aan dat er ondertussen nog meer gegevens worden verzameld en dat verwacht wordt dat er uiteindelijk ruim 60.000 mensen zullen deelnemen aan het onderzoek. In de tussentijd gaat de farmaceut alvast versnelde toelating van het vaccin aanvragen, en worden “de volledige tussentijdse resultaten” opgestuurd om officieel gepubliceerd te worden. Tot die tijd lijkt het, zeker op basis van alleen dit persbericht, lastig om de genoemde resultaten op waarde te schatten.

Overigens heeft Nederland (of eigenlijk de Europese Commissie) niet alleen vaccins van AstraZeneca, maar ook vaccins van andere farmaceuten besteld: hoe dat precies zit lees je hier.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.