Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Hoe betrouwbaar zijn corona zelftests?

28 december 2021

De laatste weken was er veel nieuws over corona zelftests. Dat volgde op resultaten uit Nederlands onderzoek, waarna de overheid adviseerde dat mensen voortaan in verschillende situaties ook een zelftest kunnen gebruiken in plaats van een PCR-test door de GGD. De berichten waren echter niet allemaal even duidelijk. Daardoor kunnen mensen zich afvragen hoe betrouwbaar de zelftests nou precies zijn.
Op die vraag is helaas niet één antwoord, omdat de betrouwbaarheid van een zelftest afhangt van allerlei factoren, zoals de soort zelftest die wordt gebruikt, de klachten die iemand heeft en de situatie waarin de test wordt gebruikt.

De huidige adviezen gaan over zelftests die worden afgenomen uit de neus. Deze zelftests zijn te koop bij de meeste supermarkten en drogisten. Het gaat dus nadrukkelijk niet over andere zelftests zoals speekseltests. Daarvan is de betrouwbaarheid te laag of nog niet genoeg onderzocht.

Samengevat komen de adviezen voor gebruik van een zelftest hierop neer:

Heb je klachten die kunnen passen bij een corona-besmetting?

  • Een positieve zelftest maakt covid waarschijnlijk, maar er is nog een redelijke kans op een fout-positieve uitslag, dus laat het altijd volgen door een PCR-test bij de GGD.
  • Een negatieve zelftest maakt covid erg onwaarschijnlijk, je hoeft niet ook nog naar de GGD voor een PCR-test. Blijf je wel aan de basisregels houden, want er is nog een kleine kans op een fout-negatieve uitslag. Herhaal een zelftest bij aanhoudende klachten en laat bij toename van klachten een PCR-test afnemen.

Heb je géén klachten?

  • Een positieve zelftest geeft aan dat je misschien toch het coronavirus bij je draagt, al is er nog een aanzienlijke kans op een fout-positieve uitslag. Ga naar de GGD voor een PCR-test ter bevestiging en blijf tot de uitslag daarvan in isolatie.
  • Een negatieve zelftest maakt de kans dat je toch het coronavirus bij je draagt heel klein. Blijf je desondanks wel aan de basisregels houden, er blijft een zeer kleine kans op een fout-negatieve uitslag.

Lees voor gebruik van een zelftest altijd deze overheidsinformatie, of overleg met je huisarts of de GGD. Klik voor meer informatie en achtergronden bij onderzoek naar de zelftest op de link hieronder.


Dit bericht is gebaseerd op een artikel uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dokter Media en het NTvG werken samen aan genuanceerde berichtgeving rond medisch onderzoek.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.