Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Kun je na vaccinatie het coronavirus niet meer overdragen?

09 april 2021

Eerder deze maand verschenen in vrijwel alle media hoopvolle berichten over het nut van vaccinatie tegen het coronavirus. Amerikaans onderzoek zou namelijk bewijs leveren dat vaccinatie niet alleen beschermt tegen ziekte, maar er ook voor zorgt dat je het virus niet meer kunt overdragen.
Voor het onderzoek werden 4000 Amerikaanse hulpverleners gevolgd. Zij kregen, na een vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin of het Moderna-vaccin, wekelijks een PCR-test om te kijken of ze besmet waren met het coronavirus. Die uitkomsten werden vergeleken met een vergelijkbare groep ongevaccineerde mensen.

De resultaten zijn inderdaad hoopgevend: 14 dagen na de eerste prik bleek 80% van de gevaccineerde deelnemers beschermd tegen ziekte en vanaf 14 dagen na de tweede prik zelfs 90%. Dat komt overeen met de resultaten van eerdere onderzoeken naar de effectiviteit van mRNA-vaccins. Maar de Amerikaanse onderzoekers vullen daar nu bij aan dat mensen na vaccinatie niet alleen minder vaak ziek worden, maar ook minder besmettelijk lijken te zijn.
Dat vermoeden zij op basis van twee observaties:

  1. Bij 90% van de gevaccineerde deelnemers bleven alle wekelijkse PCR-tests negatief, wat erop wijst dat zij het virus al die keren niet bij zich droegen.
  2. Als iemand na vaccinatie toch een positieve PCR-test kreeg, dan had die persoon bijna altijd ook milde ziekteverschijnselen en slechts in 10% van de gevallen helemaal géén klachten. Dit percentage zogenaamde asymptomatische besmettingen (iemand is wel besmet met het virus maar heeft er geen klachten van) ligt hoger bij ongevaccineerde mensen, waardoor vaccinatie dus ook tegen deze ‘onopgemerkte besmettelijkheid’ zou kunnen beschermen.

Het vermoeden dat vaccinatie ook de kans om het virus over te dragen verlaagt sluit aan bij een Israëlisch onderzoek. Dat toonde dat gevaccineerde mensen een aanzienlijk lagere viral load (hoeveelheid virusdeeltjes) hebben als ze besmet raken. En men gaat ervan uit dat als je minder virusdeeltjes bij je draagt, je ook minder besmettelijk bent.

De Amerikaanse onderzoekers hebben dus eigenlijk helemaal niet onderzocht of mensen daadwerkelijk minder vaak andere mensen besmetten nadat ze zijn gevaccineerd, zoals ook door het RIVM werd opgemerkt in een reactie op de wat ongenuanceerde berichtgeving. Maar dat neemt niet weg dat dit toch weer hoopvolle signalen zijn die het nut van vaccinatie verder onderschrijven. Het risico om ziek te worden of een ander te besmetten blijft echter wel aanwezig, ook bij gevaccineerde mensen. Het dragen van mondkapjes, houden van afstand en volgen van andere coronamaatregelen blijft daarom ook na vaccinatie nog voor iedereen van belang.

Lees voor meer informatie ook dit uitgebreide bericht van onze collega’s van Gezondheid en Wetenschap.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.