Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Leids coronavaccin van Janssen beschermt voor 66 procent tegen Covid-19”

29 januari 2021

Inmiddels zijn ook de eerste resultaten van onderzoek naar het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen bekendgemaakt. Het overkoepelende bedrijf Johnson & Johnson beschrijft in een persbericht dat het vaccin, dat werd onderzocht bij bijna 44.000 proefpersonen, de eerste 4 weken na toediening een bescherming van gemiddeld 66% geeft tegen Covid-19. De bescherming tegen ‘ernstige ziekte’ was hoger: 85%, en gedurende deze eerste periode was er geen enkele ziekenhuisopname of overlijden. De bescherming zou vergelijkbaar zijn voor mensen van verschillende leeftijden en afkomst, en gelden voor verschillende varianten van het coronavirus waaronder ook de Zuid-Afrikaanse variant. Aan het onderzoek deden bovendien veel (ruim 40%) mensen mee met risicofactoren voor een ernstig beloop van Covid-19, zoals overgewicht of suikerziekte.
Er deden zich weinig bijwerkingen voor, en ernstige bijwerkingen werden vaker gezien na toediening van een placebo dan na toediening van het vaccin.

Een voordeel van het Janssen-vaccin ten opzichte van andere vaccins is dat niet twee, maar slechts één injectie nodig is. Daarnaast kan het vaccin drie maanden worden bewaard in de koelkast, wat het gebruik ervan makkelijk maakt.

Nederland heeft via de Europese Commissie eerder al een groot aantal vaccins van Janssen besteld. Of en wanneer deze beschikbaar komen, zal nog afhangen van nader onderzoek en onafhankelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid. Op deze pagina van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie kun je uitgebreide achtergrondinformatie vinden en verschijnt een wekelijkse update over de verschillende vaccins


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.