Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Vaccin Novavax blijkt 89 procent effectief bij grote proef in VK”

29 januari 2021

Alle landelijke media berichten over een volgend vaccin tegen Covid-19. Farmaceut Novavax stelt in een persbericht dat uit “eerste tijdelijke resultaten” van onderzoek naar hun coronavaccin blijkt dat het vaccin bijna 90% effectief is, en ook bescherming kan bieden tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. De farmaceut baseert zich daarbij op twee onderzoeken:

1. Een onderzoek onder ruim 15.000 mensen tussen 18 en 84 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Daar deden zich tot nu toe 62 besmettingen voor: 6 in de groep mensen die het vaccin kreeg en 56 in de groep die een placebo kreeg. Van de 62 besmettingen was er slechts één ‘ernstig’ en die deed zich voor in de placebogroep. Het persbericht vermeldt helaas niet hoelang de mensen zijn gevolgd, dus in welke periode deze besmettingen optraden en of al duidelijk is hoelang de bescherming aanhoudt. Van de 62 besmettingen bleken er 32 veroorzaakt door de Britse variant van het virus. Het vaccin lijkt daarom voor 86% bescherming te bieden tegen die variant, en 96% tegen de ‘gewone’ variant.
Over bijwerkingen van het vaccin wordt gesteld dat “ernstige bijwerkingen weinig voorkwamen en in gelijke mate verdeeld waren tussen de vaccingroep en placebogroep”.

2. Een onderzoek onder 4400 mensen in Zuid-Afrika. Daar bleek het vaccin ongeveer 60% bescherming te geven tegen besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Novavax voert nog een derde, groter onderzoek uit in Amerika en Mexico, en verwacht dat in de loop van februari af te ronden. Daarnaast wordt gewerkt aan een officiële publicatie van de resultaten uit de hierboven genoemde onderzoeken. Ondertussen heeft de farmaceut al een beoordeling ter goedkeuring van het vaccin aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk.

Nederland heeft het vaccin via de Europese Commissie ook al besteld, maar of en wanneer het vaccin beschikbaar komt hangt nog af van nadere beoordeling. Want deze eerste resultaten zijn positief, maar ze zullen zeker nog moeten worden bevestigd in de uiteindelijke officiële publicaties. Mocht het vaccin dan nog steeds voldoende werkzaam én veilig blijken, dan lijkt een bijkomend voordeel dat het vaccin kant-en-klaar geleverd wordt en gewoon in de koelkast bewaard kan worden, waardoor distributie ervan weinig problemen zal geven.

Het vaccin van Novavax is gebaseerd op eiwit, en niet op de RNA-techniek die voor de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna wordt gebruikt. Op deze pagina van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie kun je uitgebreide achtergrondinformatie vinden en verschijnt een wekelijkse update over de verschillende vaccins.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.