Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Dokter Media roept op: nu eerst vaccins naar arme landen

08 augustus 2021

Terwijl in grote delen van de wereld nog nauwelijks tot geen vaccins tegen het coronavirus beschikbaar zijn, wordt er in Nederland en de landen om ons heen al steeds vaker gesproken over ‘een extra prik’. Zo werd onlangs in de media nog (onterecht) gesuggereerd dat mensen die al gevaccineerd zijn mogelijk nog een prik nodig hebben om beter beschermd te zijn tegen de delta-variant van het virus. Dokter Media stelde toen al de vraag of je wel een eventuele tweede (of derde) vaccinatie moet overwegen terwijl een groot deel van de wereldbevolking überhaupt nog niet is gevaccineerd.

Sindsdien blijven er berichten verschijnen over ‘een derde prik’. Het besluit daarover zou in Nederland ergens dit najaar volgen, terwijl in landen als Engeland en Israël al begonnen is met extra vaccinaties. En zelfs vaccinaties die in Nederland helemaal niet meer worden gebruikt, blijken ‘door wet- en regelgeving’ niet aan andere landen gedoneerd te kunnen worden. Die vaccins worden dus naar alle waarschijnlijkheid vernietigd.

Wij vinden het als redactie van Dokter Media onbegrijpelijk dat rijke westerse landen, zoals Nederland, er niet alles aan doen om mensen in minder bedeelde landen van vaccinaties te voorzien. En de keren dat daar wel over wordt gesproken, lijkt vooral het voorkomen van nieuwe varianten de belangrijkste overweging: een argument waaruit vooral eigenbelang spreekt. Zouden we niet in de eerste plaats andere landen moeten helpen om daar, net als hier, ziekte en sterfte tegen te gaan?

Dokter Media roept met dit bericht op tot solidariteit. Wij hopen dat westerse overheden er meer aan gaan doen om armere landen ook uit de coronacrisis te helpen. Niet voor eigen gewin, maar omdat mensen daar net zo goed bescherming tegen het virus verdienen als wij hier. Zeker nu vrijwel alle westerse inwoners de mogelijkheid tot vaccinatie hebben gehad, zou niets dat nog in de weg moeten staan.

Wij sluiten ons aan bij deze oproep van onze collega’s van Gezondheid en Wetenschap, en deze oproep van Nederlandse artsen.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: nvt
Link naar originele bron: nvt

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.