Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Worden de coronavaccins snel minder effectief?

10 november 2021

Verschillende media schrijven dat de werkzaamheid van coronavaccins steeds minder wordt. Vooral het Janssen-vaccin zou steeds minder goed werken en na een half jaar nog maar voor 13% beschermen tegen besmetting. Experts dringen aan om zo snel mogelijk te beginnen met ‘booster-vaccinaties‘: een extra vaccinatie om de bescherming weer te verbeteren.

De berichten zijn vooral gebaseerd op een onderzoek gepubliceerd in het grote internationale tijdschrift Science. Uit dat onderzoek, uitgevoerd onder 800.000 Amerikaanse veteranen, blijkt inderdaad dat het beschermende effect van vaccinatie tegen besmetting met het coronavirus steeds minder wordt. Maar gelukkig blijkt de bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden nog steeds behoorlijk goed: voor het Janssen vaccin tussen de 50 en 75% en voor de Moderna- en Pfizer-vaccins nog hoger. Bovendien is dit onderzoek dus alleen uitgevoerd bij een bepaalde groep mensen (vooral ouderen) in Amerika en gelden de uitkomsten niet direct voor iedereen in Nederland.

Waarom de booster-vaccinatie toch ook in Nederland wordt overwogen, is om twee redenen:
1. Ook in Nederland blijkt dat bepaalde groepen patiënten, met name ouderen en mensen met een verminderde afweer, ondanks vaccinatie soms toch weer ernstig ziek kunnen worden van besmetting met het coronavirus.
2. De druk op de zorg neemt door alle nieuwe coronabesmettingen weer enorm toe, wat daarbij ten koste gaat van de reguliere zorg en belasting van het zorgpersoneel.

Eerste onderzoeken naar het nut van zo’n booster-vaccin zijn positief. Artsen hebben daarom al verschillende keren opgeroepen om de meest kwetsbare mensen zo snel mogelijk een booster-vaccinatie aan te bieden. Die uitnodigingen staan nu gepland voor de periode december-januari. Of deze vaccins daadwerkelijk eerder zullen worden aangeboden is op dit moment nog onduidelijk.

Vaccinatie tegen het coronavirus betekent dus helaas niet dat je nooit meer besmet kunt raken met het virus, en de beschermende werking lijkt na enkele maanden inderdaad minder te worden. Maar gelukkig blijken de vaccins voor de meeste mensen voorlopig nog altijd behoorlijk effectief in het beschermen tegen ernstige ziekte en overlijden.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.