Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Helse hoofdpijn-hulp”

28 januari 2018

Vorige week verscheen in De Telegraaf een nieuwsbericht waarin werd geschreven over nieuwe medicijnen tegen migraine: “Er is licht aan de horizon voor patiënten die in het diepst van hun ellende alleen maar duisternis willen.”

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: er is geen originele bron voor dit nieuwsbericht

Lees ook een vervolg op dit review: “Hoe is het nu met…?”


Wat is er op te maken uit de titel?

Nieuwe medicijnen tegen migraine worden gebracht als “Helse hoofdpijnhulp”. Een Leidse neuroloog voorspelt: “Nog dit jaar komen er écht betere antimigrainemiddelen op de markt”.
Wat zijn dit precies voor medicijnen? En wanneer en voor wie komen deze beschikbaar?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

De Telegraaf plaatste deze week een interview met hoogleraar neurologie Michel Ferrari. Aanleiding hiervoor is het verschijnen van een heruitgave van zijn boek ‘Alles over hoofdpijn’.

Dokter Ferrari vertelt in het interview ook over nieuwe medicatie tegen migraine. Deze medicijnen zijn gebaseerd op zogeheten ‘antilichamen’ die zich richten tegen een bepaald eiwit (‘CGRP’), dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij migraine. Dokter Media schreef hier onlangs al uitgebreider over naar aanleiding van verschillende andere nieuwsberichten. Ferrari stelt nu in De Telegraaf: “Ik eet mijn stropdas op als de FDA, de Amerikaanse waakhond voor de veiligheid van geneesmiddelen, deze nieuwe medicijnen niet binnenkort goed zal keuren..

Is dit echt iets nieuws?

Dat er waarschijnlijk nieuwe medicijnen tegen migraine aankomen, is niet nieuw. Ook werd eerder al verkondigd dat de medicatie ‘mogelijk binnen een jaar beschikbaar’ komt. Zoals wij in een recent review al beschreven zijn de onderzoeksresultaten positief, maar zijn de langetermijneffecten van de middelen nog niet onderzocht. Ook zal nog moeten worden onderzocht welke patiënten het meeste baat hebben bij de medicatie. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat medicatie gebaseerd op antilichamen vaak erg duur is. Of en wanneer de medicijnen precies op de markt komen, is daarom op dit moment nog niet duidelijk.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

In De Telegraaf meldt een hoogleraar neurologie dat er nog dit jaar nieuwe medicatie tegen migraine beschikbaar komt. Onderzoek naar deze op antilichamen gebaseerde medicatie bevindt zich in de laatste fase en de resultaten zijn inderdaad positief. Maar of de medicijnen dit jaar al beschikbaar komen, is nog niet bekend. De veiligheid en kosten van de medicijnen zullen daarin naar verwachting nog een belangrijke rol spelen.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.