Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is er een ‘gamechanger’ in de behandeling van Covid?

05 november 2021

Het farmaceutische bedrijf Pfizer heeft mogelijk een nieuw medicijn ontwikkeld tegen corona. De onderzoeksresultaten klinken hoopgevend, maar het is nog te vroeg om al met zekerheid te zeggen dat het medicijn voldoende effectief en veilig is. Het is nog niet bekend of en wanneer het medicijn beschikbaar komt.

Vanochtend verscheen een persbericht van het bedrijf Pfizer. Daarin worden de voorlopige resultaten beschreven van onderzoek naar een medicijn tegen corona. De opzet van het onderzoek en gebruik van het medicijn lijken erg op die van het bedrijf MSD/Merck, waar vorige maand berichten over verschenen. Dat medicijn (genaamd Molnupiravir) bleek de kans op opname in het ziekenhuis te verlagen met 50% (van 14% naar 7%).
Het medicijn van Pfizer (genaamd Paxlovid) zou nu tijdens hun onderzoek de kans op opname te verlagen met 89%, van 7% naar 1%. Ook hier ging het om mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van de ziekte, die thuis zo snel mogelijk na het ontstaan van klachten werden behandeld.

Ook deze eerste resultaten klinken hoopgevend, maar er zijn opnieuw nog wel enkele kanttekeningen bij te plaatsen, zoals:
– De resultaten zijn bekendgemaakt door de farmaceut zelf en nog niet beoordeeld door onafhankelijke onderzoekers.
– Aan het onderzoek deden alleen niet-gevaccineerde mensen mee, het is niet bekend hoe effectief het medicijn is bij gevaccineerde mensen.
– De resultaten zijn alleen van toepassing op mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van de ziekte die pas sinds enkele dagen milde klachten hebben en nog thuis verblijven. Ze gelden dus niet voor alle mensen en niet voor behandeling in het ziekenhuis.
– Over bijwerkingen van het medicijn op langere termijn is nog weinig bekend.
– Ook met dit medicijn moeten (net als bij het medicijn van MSD/Merck) ongeveer 15 mensen worden behandeld om 1 ziekenhuisopname te voorkomen (het number needed to treat).

Het is absoluut goed nieuws dat er mogelijk nieuwe behandelingen aankomen waarmee mensen met klachten van Covid-19 al thuis kunnen worden behandeld. Dat kan ernstige ziekte bij de patiënt voorkomen en de druk op de zorg verminderen. Het zal echter nog enige tijd duren voordat duidelijk wordt of de medicijnen inderdaad zo effectief zijn als de persberichten doen geloven. Daarnaast blijft vaccinatie de meest effectieve manier om de kans op ziekenhuisopname te verlagen.

Dat het medicijn van Pfizer “89% minder kans” en dat van MSD/Merck “50% minder kans” op ziekenhuisopname geeft, betekent overigens niet dat het ene beter is dan het andere. De medicijnen zijn (nog) niet te vergelijken omdat ze in verschillende situaties zijn gebruikt. Belangrijk is vooral dat ze allebei effectief lijken te zijn. Laten we hopen dat snel duidelijk is of de medicijnen ook in de dagelijkse praktijk van meerwaarde zijn.

Aanvulling 16-12-2021: inmiddels is bekend geworden dat het Europees medicijnagentschap EMA het medicijn Paxlovid een voorlopige goedkeuring heeft gegeven. Dat betekent dat het binnenkort in Europa beschikbaar komt. Ondertussen wordt aanvullend onderzoek naar het medicijn verder beoordeeld. Wanneer het medicijn in Nederland beschikbaar komt is nog niet bekend, houd daar de updates van het Nederlandse CBG voor in de gaten.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.