“Deze test bewijst of je binnen 20 jaar Alzheimer krijgt”
De Telegraaf schrijft dat “Amerikaanse geleerden een bloedtest hebben ontwikkeld die Alzheimer kan vaststellen twintig jaar voor de ziekte zich openbaart”. Het bericht gaat geheel voorbij aan het feit dat de diagnose ziekte van Alzheimer nog helemaal niet is te stellen met een scan of bloedonderzoek. Daarnaast is de vraag, zoals De Telegraaf wel terecht opmerkt, wat mensen er nu aan zouden hebben om die diagnose al twintig jaar eerder te krijgen: de ziekte is namelijk nog niet te behandelen. De onderzoeksresultaten lijken daarom vooral van belang voor verder onderzoek naar de ziekte.
Geschreven door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Eens in de zoveel tijd verschijnt er weer een nieuwsbericht over een ‘nieuwe test die de ziekte van Alzheimer snel kan diagnosticeren’. De meeste van deze tests baseren zich op de aanwezigheid van bepaalde eiwitten zoals ‘amyloïde beta’ of ‘ApoE’. Deze eiwitten lijken inderdaad een bepaald verband te hebben met het ontstaan van de ziekte, maar de precieze werking daarvan is nog niet bekend. Zo bleek onlangs bijvoorbeeld dat een medicijn dat deze eiwitten kon verminderen (eerder nog als mogelijke doorbraak aangekondigd met het nieuws “Preventief Alzheimermedicijn op komst”), de ziekteverschijnselen van Alzheimer juist ongewild deed toenemen – onderzoek naar dit medicijn is inmiddels gestopt. Het is daarom ook (nog) niet te zeggen dat een test op de aanwezigheid van deze eiwitten direct de diagnose ziekte van Alzheimer kan stellen. Veel van deze onderzoeken zijn daarom op dit moment vooral aanleiding voor verder wetenschappelijk onderzoek. Daadwerkelijke toepassing in de praktijk zal vermoedelijk helaas nog een tijd op zich laten wachten.
Dat geldt nu opnieuw voor het nieuwsbericht in De Telegraaf. Het lijkt net alsof de diagnose ziekte van Alzheimer plots met een simpele bloedtest is te stellen. Dat is echter niet het geval. De test zou allereerst pas ‘over enkele jaren’ beschikbaar zijn. En ten tweede: de diagnose wordt gesteld aan de hand van veranderingen in geheugen en gedrag die patiënten of diens naasten ervaren. Aanvullend onderzoek zoals de beschreven ‘PET-scan’ – of wellicht toekomstig dus een bloedtest – kan misschien bijdragen aan de diagnose, maar deze (nog) niet met zekerheid stellen. Ook nu blijkt de conclusie dus: interessant voor verder onderzoek, maar (nog) niet voor de dagelijkse praktijk.
Bekijk voor meer informatie ook eens onze uitleg bij de oudere nieuwsberichten “Alzheimer veel sneller opgespoord met nieuwe bloedtest” en “Bloedtest kan Alzheimer in vroeg stadium detecteren”.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.