Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Nieuwe bloedtest voor alzheimer: een stap voorwaarts?

21 januari 2023

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over nieuwe testen voor de ziekte van Alzheimer die de ziekte beter of eerder zouden vast kunnen stellen. Vaak gaat het bij zo’n test om de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Vrijwel al die testen hebben echter het probleem dat ze in een onderzoek twee groepen mensen kunnen onderscheiden, maar in de dagelijkse praktijk nog onbruikbaar zijn. En dat geldt opnieuw voor deze nieuwe test.

Ditmaal richt de bloedtest zich op een variant van het tau-eiwit, waarvan al langer wordt vermoed dat het een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers vergeleken de bloedtest bij patiënten met alzheimer en mensen waarvan zeker was dat ze géén Alzheimer hadden. De test kon goed onderscheid maken tussen deze twee groepen. Maar de bloedtest is nog niet onderzocht bij mensen waarvan nog niet bekend is of ze wel of geen alzheimer hebben. Ook is niet bekend in welke fase van de ziekte de bloedtest voldoende betrouwbaar wordt. Dat de bloedtest ‘alzheimer kan opsporen’ zoals Algemeen Dagblad schrijft, moet dus nog blijken.

Alzheimer heeft een grote impact op de mensen die eraan lijden en hun omgeving. Onderzoek naar de oorzaak en eventuele behandeling is daarom van groot belang.
Desalniettemin is ook deze test nog niet beschikbaar en leidt vroege diagnose nog niet tot betere behandeling of uitkomst.

Bovendien wordt de diagnose ziekte van Alzheimer meestal alleen gesteld op basis van verschijnselen bij de patiënt zoals veranderingen in geheugen of gedrag. Aanvullend onderzoek zoals ‘peperdure hersenscans en pijnlijke puncties in de onderrug’ is zelden nodig. Of een bloedtest, als deze al beschikbaar wordt, daar iets aan toevoegt, is voorlopig nog de vraag. Bekijk voor meer informatie ook onze uitleg bij dit oudere nieuwsbericht over een bloedtesten voor Alzheimer. “Doorbraak Alzheimer: ziekte kan nu via bloed worden opgespoord”.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.