Ook nut van nieuw medicijn tegen alzheimer twijfelachtig
Opnieuw is er aandacht voor een mogelijk nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Vandaag verscheen er een persbericht over van o.a. de Amerikaanse fabrikant Biogen. Datzelfde bedrijf was vorig jaar nog in het nieuws vanwege het medicijn aducanumab. Daar werd hoopgevend over bericht, maar het bleek nauwelijks effect te hebben terwijl het wel flinke bijwerkingen kon geven (zie ook hier en hier). Het werd daarom in Europa niet toegelaten tot de markt. Het medicijn waar vandaag over wordt geschreven lijkt op basis van de nu beschikbare informatie nog niet veel beter.
Het persbericht beschrijft onderzoek bij 1800 mensen met een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De helft van deze patiënten kreeg het nieuwe middel lecanemab, de andere patiënten een placebo. Met scorelijsten werd vooraf en na 18 maanden bepaald hoeveel klachten patiënten hadden van hun dementie. Uit het onderzoek bleek dat patiënten die met lecanemab waren behandeld, íéts minder nieuwe klachten hadden gekregen. Dat verschil in achteruitgang wordt hoopgevend “27% minder” genoemd. Maar concreet zal dat voor de patiënt weinig verschil betekenen: het betreft namelijk slechts een verschil van 0.45 punten op een scorelijst die pas bij een verschil van 1 tot 2 punten echt merkbaar wordt (ter vergelijking: het eerder genoemde aducanumab gaf een verschil van 0.39 punten). De behandeling gaf bij een deel van de patiënten bijwerkingen, waaronder ook schade aan de hersenen, alhoewel in mindere mate dan bij aducanumab.
Samengevat lijken de eerste resultaten van dit nieuwe medicijn nog weinig hoopgevend voor patiënten met alzheimer. Bovendien is momenteel alleen een persbericht van de fabrikant beschikbaar, er is nog geen officiële wetenschappelijke publicatie. Het lijkt daarom verstandig voorlopig voorzichtig te zijn met enthousiasme over het middel. Zeker na de recente, onterecht hoopgevende berichten over een vergelijkbaar medicijn. Het is nog niet bekend wanneer Europese instanties het middel gaan beoordelen. Tot die tijd is het in Nederland ook nog niet beschikbaar.
Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Gerelateerde berichten
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.