Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Kun je een hartspierontsteking krijgen van corona?

28 mei 2021

De Volkskrant schrijft over onderzoek naar hartspierontsteking (myocarditis) als mogelijk gevolg van Covid-19. Een hartspierontsteking gaat soms onopgemerkt voorbij, maar kan ook ernstige klachten geven en zelfs leiden tot plotse hartdood. Ook een litteken dat soms overblijft na de ontsteking kan hartproblemen geven.
Amerikaanse onderzoekers hebben MRI-scans bekeken van bijna 1600 topsporters die kort voor de scan positief waren getest op infectie met het coronavirus. Op 37 van de MRI-scans was een (doorgemaakte) hartspierontsteking te zien, terwijl slechts 5 van de 37 sporters daar klachten van had gehad. De onderzoekers stellen daarom dat lang niet alle mensen die een hartspierontsteking krijgen na Covid-19 daar klachten van ervaren, en dat er waarschijnlijk veel mensen zijn die zonder dat ze het weten zo’n hartspierontsteking hebben doorgemaakt. Zij voegen daar wel gelijk aan toe dat onduidelijk is of mensen last zullen krijgen van zo’n litteken. Ook bleken de afwijkingen op de MRI-scan in bijna de helft van de gevallen na enkele weken weer verdwenen. Tot slot is niet zeker of de hartspierontsteking bij alle sporters het directe gevolg is geweest van Covid-19.
Om meer te leren over eventuele gevolgen van doorgemaakte hartspierontsteking is langduriger onderzoek nodig. Er lijkt in ieder geval geen reden om voor de zekerheid MRI-scans van het hart te maken bij mensen die Covid-19 hebben doorgemaakt.

Voor uitgebreidere informatie over dit onderwerp verwijzen we naar het genuanceerde Volkskrant-bericht.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.