“‘Enorme doorbraak’ farmaceut Pfizer: Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig”
Vrijwel alle media schrijven over een bericht van farmaceut Pfizer over ‘positieve effectiviteit resultaten uit een fase 3 onderzoek’ naar een vaccin tegen het coronavirus. In een fase 3 onderzoek wordt in een grote groep proefpersonen onderzocht of een medicijn (of vaccin) werkt en of het veilig is. Algemeen Dagblad schrijft over het onderzoek: “Uit de nieuwste onderzoeksresultaten (…) blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen reageren enthousiast, maar zien wel nog een addertje onder het gras.” Dat laatste klinkt alsof Pfizer informatie achterhoudt of de positieve effecten van het vaccin overschat, wat helaas de suggestie wekt dat er onvoldoende openheid rond het onderzoek is. En dat is ongelukkig, in een tijd waarin mensen (ook artsen) soms toch al wantrouwend kunnen zijn richting een vaccin. In het persbericht van Pfizer staat namelijk duidelijk dat hun onderzoeksresultaten pas ‘een eerste, maar belangrijke stap’ zijn en dat er nog meer duidelijk moet worden over de veiligheid van het vaccin voordat het mogelijk gebruikt kan gaan worden.
Als het vaccin inderdaad voor 90% effectief is én veilig blijkt, dan is dat natuurlijk groot nieuws. Maar daar is nog verder onderzoek voor nodig. Bovendien zijn de onderzoeksgegevens nog niet openbaar gepubliceerd, dus onafhankelijke onderzoekers kunnen die nog niet beoordelen. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoelang het vaccin bescherming biedt tegen infectie met het coronavirus. Tot slot zullen eventuele langetermijneffecten van het vaccin door de versnelde ontwikkeling onbekend zijn. Internist en hoogleraar Marcel Levi plaatste dat – vermoedelijk zeer kleine – risico onlangs nog in perspectief: “Ja, daarmee neem je een klein risico. Maar dat doe je omdat het alternatief veel erger is.” Hij schetste daarbij dat het risico op een verkeersongeval waarschijnlijk vijftig keer groter is dan de kans op een mogelijke ernstige bijwerking van een vaccin.
Normaal gesproken duurt het overigens veel langer om een vaccin tegen een nieuwe ziekte te ontwikkelen, ook door de uitgebreide (bureaucratische) procedures rondom de start van zo’n onderzoek. Maar vanwege het grote belang van het ontwikkelen van een coronavaccin zetten ook organisaties zoals de Amerikaanse Federal Drug Administration en het Europees Medicijnagentschap (EMA) zich in om het ontwikkelen van een vaccin minder lang te laten duren. “Maar dat gaat op geen enkel moment ten koste van de kwaliteit”, stelde hoogleraar Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), enkele weken terug al. In een reactie op het bericht van Pfizer zegt het CBG: ‘’Het CBG wacht op de officiële gegevens die ingediend worden bij het Europees Medicijnagentschap, waar wij namens Nederland in zitten. Zodra we alle gegevens hebben, dus ook de gegevens van de laatste fase van onderzoek, zullen we deze met alle Europese collega’s zo snel als mogelijk beoordelen. Dit doen we met extra inzet en capaciteit. Uitgangspunt blijft: is het vaccin werkzaam en weegt het op tegen de risico’s. Pas dan kunnen we positief oordelen over een coronavaccin. Burgers moeten vertrouwen op veilige en werkzame coronavaccins.’’ De hoofdboodschap hierbij is vertrouwen: het vertrouwen dat een grote groep deskundigen onafhankelijk van de farmaceutische industrie oordeelt of een coronavaccin toegediend kan worden aan de bevolking. Dat is niet nieuw, want de EMA oordeelt al sinds 1995 over elk vaccin en elk geneesmiddel dat momenteel in Europa op de markt is.
Pfizer verwacht in de loop van november weer nieuwe resultaten te hebben en openbaar te kunnen maken. Mocht het vaccin uiteindelijk op de markt komen dan betekent dat nog niet direct dat iedereen ter wereld kan worden gevaccineerd: volgens Het Parool zouden er in een gunstig geval “vanaf december of januari elke maand honderdduizenden Nederlanders gevaccineerd kunnen worden, geen miljoen(en).”
Een bericht door: Beau van Driel, coassistent en promovendus
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.